OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Lepo bi bilo da su izbori češće

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Lepo bi bilo da su izbori češće

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Sve nam bolje i bolje ide. Prosto mi je neprijatno od silnih blagodeti koje donosi život u Novom Sadu. Čak me je malo i sramota što svašta škrabam po belom papiru dok gradski oci sve čine za nas. Za sve nas – i stare i mlade, i rođeno, i nerođeno, i muško, i žensko. Za vasceli Novi Sad. Svaka vama čast, vredni i brižni ljudi. Ko bi rekao da političari mogu da budu takvi, da rade za opšti interes. Šta li nas tek još očekuje? Kako se budu bližili izbori i vlastodršci će biti sve šire ruke i mekšeg srca. Neka nam je sevap.

Već znamo da će vrtić od Nove godine biti besplatan, šta god to značilo. Za mene je to populistički potez jer se njime ne rešavaju problemi u predškolskom obrazovanju. Liste čekanja svakako ostaju, vaspitačice neće dobiti veće plate, iako bi trebalo, grupe dece se neće smanjiti na razumnu brojku, roditelji će i dalje kupovati ubruse, sapune i bojice, donositi papire da mališani imaju na čemu da crtaju, cena jednodnevnih izleta ostaće na sumanutoj cifri… I tako. Kakav pronatalitetni napredak?! Valjda neće negde u gradskom budžetu da zaškripi što će se desetine miliona dinara odvajati za ovaj roditeljski luksuz. Erik Artur Bler, poznatiji pod pseudonimom koji neću navesti, lepo je objasnio da je jezik političara kreiran tako da laži zvuče iskreno, a ubistva poštovano i oni daju privid čvrstine čistom vetru.Dok smo kod najboljeg novosadskog đaka, treba reći da će danas podneti krivičnu tužbu protiv predsednika Srbije zbog slučaja "Jovanjica". Umesto da bilo šta kažem povodom ove Pajtonovske situacije navešću reči istog čoveka: "Vučić nam je i kišobran i suncobran. Pa šta? To je tačno". Saznali smo od gradonačelnika i da kad se izgrade silne podzemne garaže, umesto montažne kod SNP-a biće podignut park. Eto nama zelenih površina. Dok se to ne desi dobili smo "Zelenu stolicu". Zaista ne znam da objasnim svrhu ove institucije, a nadležni poručuju da će tako podići svest o zaštiti životne sredine. Samo ne znam čiju, njihovu ili našu? Ne, to nije Savet za ozelenjavanje koji je formirao rodonačelnik pre tri meseca. Još da ubacimo zeleni karton i teoriju smo kompletirali. A šta je u praksi? Tamo je situacija potpuno drugačija nego na administrativnom papiru.

Spektakularni vatromet je označio zarobljavanje Dunavskog parka, ali i njegovo uništavanje, iako je Spomenik prirode II kategorije. I gde je ta svest na koju pozivaju skupštinski prvaci? Izgleda da je ima samo "Ekološki front" koji upozorava na prirodni genocid. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ćuti. Takav je posao, ni oni ga ne vole. Ćutimo i mi. "Ko ćuti, neka ga ne taru brige, čovek ostaje sakriven pod jezikom" – Gete. Pravimo se Englezi, a bolje da glumimo Francuze. Grad se hvali "Ledenom šumom", iako tvrde da celu igrariju organizuje tamo neko udruženje koje je regularno dobilo pare na konkursu. Opet ću citirati našeg savremenika i velikog mislioca, prepoštenog direktora "Urbanizma" Dušana Miladinovića – "Ko god živi u gradu, ne može da očekuje da ima drveće". Međutim, Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" ne ćuti, i ukazali su da na našoj lepotici nema 13.000 sadnica koje je Exit fondacija na velika vrata zasadila s Delegacijom EU. Nije ih valjda već neko počupao?Ni drveće u ostatku grada nije pošteđeno. Naime, izlepili su ga plakatima neki momci u kapuljačama, čiju gnusnu sadržinu neću ni spominjati. Naravno, inspekcija nije reagovala. Šta je sa svešću tih mladih mozgova? Da li svako u ovom gradu može da radi šta hoće ili samo oni koji su pod zaštitom nekih vrlo, vrlo uticajnih i moćnih čika? To kažem jer kad ne platim kartu u busu, ganjaju me kao najgoreg kriminalca i to svetlosnom brzinom reaguju, a u ovakvim i, nažalost, opasnijim slučajevima – tajac. Onda se čudimo što sve više mase flipne, pa, recimo, naoružani upadnu u kancelariju punu ljudi. Možda to ima veze s tumačenjem gospodina Čomskog – "Treba ubediti svakog pojedinca da je samo i isključivo on odgovoran za sopstvenu nesreću, usled oskudnog znanja, ograničenih sposobnosti, ili nedovoljnog truda. Tako nesiguran i potcenjen pojedinac, opterećen osećajem krivice, odustaće od traženja pravih uzroka svog položaja i pobune protiv ekonomskog sistema".

Kako funkcionišete bez usluga Pošte? Da li ste besni na zaposlene ili na državu? Da li podržavate radnike u njihovoj borbi? Zašto im se u štrajku ne priključe i radnici drugih preduzeća? Puno pitanja, a odgovor isti. Zapravo, kako nam ide najbolje pokazuju pokretne stepenice u pothodniku, ili bolje reći – nepokretne.

Oceni vest:
19
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan