OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Mostovi, procvat i ostali jednorozi

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Mostovi, procvat i ostali jednorozi

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Sedmica za nama bila je prepuna sjajnih vesti. Najavljeno je zatvaranje šireg centra grada za saobraćaj i njegovo pretvaranje u pešačku zonu kao u svetskim gradovima. Samim tim je pokrenut projekat vraćanja tramvaja što nas je sve obradovalo. Takođe, postaviće se pristan za brodove na sremskoj strani, kako bi se turistima olakšala poseta dunavskom biseru, a ujedno kroz Podgrađe više neće moći da se prolazi kolima. Najzad. Pod okriljem Evropske prestonice kulture dešavaju se fantastične stvari. Novo naselje konačno dobija bazen i kulturni centar, Studio M postaće reprezentativna koncertna dvorana, proširiće se mreža biciklističkih staza, a grad će novčano stimulisati sve koji na posao idu ekološkim prevozom.

Deluje moguće, ali aprililililili. Možda ove vesti jednog dana ne budu šala.

Prva glava grada najavila je revoluciju za Novi Sad. Ne u smislu prevrata i egzistencijalnog boljitka Novosađana već kao urbanistički bum. Dva mosta, lift za Đavu, luksuzno naselje, moderna marina, parkovi… sve će se to izgraditi, nekada. Kraj vica. Imali smo mi glavešina koji su isto tako najavljivali ludila od projekata, pa je ponestalo para. Sada je naš grad očigledno finansijski stabilan ili se samo bliže izbori. Mada, "Novi Sad na vodi" će se sigurno realizovati i odavno je krenula priča, samo je sad obelodanjenja. To ćemo prvo dobiti jer je reč o privatnom interesu, parcele su odavno rasprodate. Ubacite žetone za novu vožnju. 


Plate u Novom Sadu su ponovo porasle, GSP kupuje 50 autobusa, i još 50, a i pravi 100 nadstrešnica na stajalištima, otvoren je Sentandrejski most... Ove vesti nemaju veze sa Svetskim danom šale. Zaista su stvarne. To s ličnim primanjima ne bih komentarisao jer svima je jasno to fingiranje. I nezaposlenost je smanjenja, ali odlaskom ljudi u druge zemlje. Čega se pametan stidi, budala se diči. Držimo fige gradskom prevozniku da osveži ulice sa stotinu novih autobusa. Nadamo se da neće biti problema s tenderom i da će se svetski proizvođači utrkivati da ponude svoje mašine Novom Sadu. Ponovo radi Sentandrejski most, ponovo radi Sentandrejski most, ponovo radi Sentandrejski most…Trčite svi kroz grad i vičite da je most otvoren za saobraćaj. Klisa je ponovo deo Novog Sada. Zaista su ga brzo i lepo ušminkali, pa ni ne treba da brinemo kako će izgledati novi mostovi i kada ćemo ih dobiti.

E, da. Gorela je Promenada. Ne od niskih cena i gužvi, već je zaista smrdela. Znate, ono vatra, dim, požar. Sreća, pa niko nije stradao. Kakav fušeraj i sramota. Šta li će nam sve još prirediti ovaj simbol urušavanja grada? Možemo mirno da spavamo i ne strepimo za decu koja se švrćkaju u ovoj krhkoj kocki jer imamo inspekcije koje će svaki ćošak revnosno iskontrolisati. Verujemo da će stići od zahtevnih obaveza uklanjanja baka s ulica što prodajom sitnih stvarčica urušavaju privredu države. Protesti "1 od 5 miliona – Stop krvavim košuljama" traju li i traju. Građani ne posustaju jer žele dostojanstven život. Bio je i igrokaz s rukovodstvom RTV-a koje je primilo organizatore protesta, odbacilo njihove zahteve, ali i istaklo da su predstavnici tamo nekih, isključivo "nezavisnih" studentskih organizacija stali u njihovo odbranu. Samo da ne izmene vremensku prognozu kao RTS bratija im. Patrijarh Irinej nije za proteste, ne vidi u njima dobrotu, pa su Novosađani u znak zahvalnosti za ove mudre i odmerene reči, odlučili da od svojih para rekonstruišu Vladičanski dvor. Ko tebe kamenom, ti njega hlebom.


Poštari štrajkuju. Pardon, ne štrajkuju više. Najskuplja klupa, od 10.000 evropskih novaca je oštećena. Kome smeta klupa, pa makar bila i preskupa? Nema kraja vandalizmu naših sugrađana ako ih tako uopšte možemo nazvati. Isti ti oblici života su izlili zagađenu tečnost, direktno u kanalizaciju. Sami sebe ćemo potrovati i istrebiti. Ne treba nama fiktivni neprijatelj spolja kako to tabloidi vole da pumpaju. Lepo vreme je izmamilo ljude u prirodu i sve bi to bilo divno, da nismo štetočine. Odmah je lagerovano đubre u svakom šumarku, a iz razonode je polomljen mobilijar. Još samo da stignemo do nivoa da ti zombiji napadaju i ujedaju preostale Novosađane zdravog razuma. Mada se i to već dešava.

Pohvale za "Parking servis" koji je poklonio 30 sati parkiranja roditeljima novorođene dece. Ne košta ništa, a vredi. Znači, da se može kad se hoće. Stižu nam i Cvetne pijace. Ulepšajte svoj kutak jer proleće. Sa sunčanim vremenom počelo je i iznajmljivanje bajkova. I motoraši su zajahali mašine. Vozači, pešaci, biciklisti, bajkeri budite pažljivi i smireni. Samo u jednoj sedmici je bilo nekoliko udesa, a nažalost i sa smrtnim ishodom. Svi smo ravnopravni učesnici u saobraćaju i zaista nigde ne žurimo.

Ne stavljajte vaš i tuđ život na kocku. Kolotečina je to. Ne budite zombi.

Stanite, udahnite, oslušnite pesmu najpankerskijeg novosadskog benda.

Oceni vest:
18
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan