OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Nećemo garaže, hoćemo bici staze

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Nećemo garaže, hoćemo bici staze

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Matrica je uspostavljena odavno. Mislili smo da je to vreme iza nas, ali su je neki – zarad sopstvenih interesa i opstanka na vlasti – opet pokrenuli. Čim se u ono malo razumne javnosti pokrene tema koja se tiče svih nas ili neka javna ličnost izjavi da baš društvo u kojem živimo nije normalno, odmah osvane uvredljiv grafit. I, naravno, Novi Sad je poligon za mržnju, nemir, nestabilnost, nerazumevanje. Zatrovana mladost bez mozga, zbog manjka ljubavi i pažnje najbližih, priklonila se čikama koji iz audija, u skupocenim odelima im prodaju maglu i od njih prave lutke na koncu.

Političari su tu da osude, prigrabe birački poen kao neviđeni čistunci i prozovu nadležne organe i institucije. Lopta se prebacuje od kancelarije do kancelarije, a javna reč je postala vređanje i ništa drugo. Da li smo ikada saznali koje ispisao te silne grafite mržnje? Izbori se bliže, vojska piona se sprema. Šta to beše dijalog? I tako načelnik u pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu dobije vaspitnu meru od pomoćnika sekretara. I to na poslu, usred dana. Hijerarhija je jasna. Zamišljam tu scenu, taj "razgovor" i muka mi je. Neprijatno mi je. Gađenje iz najdubljeg dela probavnog trakta. Odmereni ljudi. Stisnuta pesnica otpora. Nekad ponosni simbol, danas sramni način komuninakcije.Bejahu i protesti. Nisu "1 od 5 miliona" već opozicioni. I sutra nas očekuju protesti. Zapravo je u pitanju protestna vožnja taksista. Malo će da se vozaju, neće blokirati ulice. Čisto zezanje. Očekujte gužvu od 13 do 15 sati, barem tako najavljuju akteri. Meni zaista nije jasno zašto ne blokiraju Vladu Srbije u Beogradu, koja treba da reši njihove probleme. I šta znači ta vožnja? Kao svatovi. Pretpostavljam da će i da trube. Sve je to meni neozbiljno. Mislim da Novosađanima neće smetati saobraćajna gužva jer smo ionako grad biciklista.

Samo se nadam da će nam konačno i te staze rekonstruisati. Davno beše ono obećanje za Futoški put i ništa. Najprometnija gradska ruta je toliko propala čak i kreativno deluju sve te prepreke. Kao što rekoh, slede izbori, pa možda i dobijemo peglanje postojećih, ali i građenje novih bici-staza. Umesto popravki, dobijamo još megalomanskih obećanja. Biće biciklistička staza do Zrenjanina, ali i do Beograda. Pitanje je kada. Od nedelje?U duhu gradske politike da je Novi Sad zeleni grad i biciklistička varoš, u garaži kod Srpskog narodnog pozorišta su uklonjeni držači za bajkove kako bi se dobila tri parking mesta za kola. Poruka grada je jasna, a vi kako 'te? S druge strane, OPENS je pokrenuo konkurs do 10. oktobra za mlade umetnike. Tema "Bisajkl 2.0" je kako mladi vide biciklističku zajednicu Novog Sada. Umetnici, izvolite. Možda neka blokada dvotočkaša?

Važno je da je nama počela grejna sezona. Radijatori topli, nekako je lakše oko srca, a i oko nogu. Lepše ćemo i živeti iz toplog kreveta i biti aktivni na društvenim mrežama. Uz čajić i neki filmić protestovanje na internetu je baš lačo. Oni koji podržavaju aktivan život imaju u nedelju maraton. Biće lepo vreme, pa valja malo istrčati. Nekako se onda bolje promišlja.


Počela je i "Dečija nedelja". Njih uvek zaboravljamo, a oni su najvažniji. Kad bi se oni pitali ovo društvo bi bilo mnogo sređenije. Slušajte i volite klinčadiju, neizmerno i jako, svakog dana. Možda svima nama oni donesu spas. Radost je već tu.

Deco, ja glasam za vas!

Oceni vest:
19
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan