OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Nije sve u lovi, ima nešto i u ljubavi

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Nije sve u lovi, ima nešto i u ljubavi

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Iscurio je avgust lagano kao što nas je sunce topilo unazad mesec dana. Kraj raspusta nam je ulepšao "Gradić fest" i zaista je lepo bilo videti i osetiti Podgrađe prepuno osmeha, pozitivne energije i sjajne muzike. Stigao je septembar, opet je gužva u skamijama, oglasilo se školsko zvono. Započet je novi ciklus jesen – proleće. Godišnji odmori su prošli, Novosađani su orni da zasuču rukave i dignu BDP na u svetu do sada neviđenu cifru. Poslednja avgustovska sedmica protekla je relativno mirno, ako se ne računaju uobičajene aktivnosti raznih lobanja, politički potezi i gadosti crne hronike koji su postali neizbežni identitet naše prestoničke varoši.

 


Najveći šok je bio nestanak devojčice iz Kisača. Na svu sreću je pronađena, ali smo onda potpuno zanemeli kad se ispostavilo da je dete pobeglo od očuha koji ju je seksualno zlostavljao. Devojčica je sama prijavila manijaka i svaka joj čast na hrabrosti, a deluje da je sistem ponovo zakazao ako uopšte postoji u ovom posrnulom društvu. Nismo ni svesni koliko bolesnika ima na ulici, pa i u najbližem okruženju i tumaraju među nama kao tempirane bombe. Kad eksplodiraju bude kasno. Valjda će se nešto promeniti, nekada. Ozbiljno se moraju razmotriti trenutne zakonske regulative i da nam država konačno zaštiti decu. Nije sve u lovi, ima nešto i u ljubavi.

Pored ovakvih užasa, prodrmao nas je i zemljotres, pogotovo one na višim spratovima. Tuzla je bila epicentar i 160 kilometara udaljenosti je bilo dovoljno da shvatimo koliko smo bespomoćni u odnosu na prirodne sile. Samo nam još drmanje tla fali pored svih vremenskih, životnih i stranačkih nepogoda koje nam neumorno drmaju kavez. Ali, ne dopire to do našeg sveta jer da vijuge šljakaju, ne bi se većina ponašala bahato i agresivno, s idejom vodiljom "Posle mene potop".



Otkako je nedavno otvorena nova biciklistička staza Futog – Begeč, bajkeristi su na udaru besnih vozača automobila. Nije dovoljno što nas maltretiraju po gradu i asfaltu već ti ne daju mira i na ruti, isključivo namenjenoj biciklistima. Građani su tražili zaštitu od policije, pa su plavci kontrolisali rutu i kažnjavali ovu vrstu za volanom, ali ni to nije pomoglo. Onda su postavljene barijere, pa su inteligentni primerci počeli da se zakucavaju kolima u njih jer mukice nisu tako nešto očekivale na prečici, stvorenoj po njihovoj meri. Citiraću vizionare iz Pule, "Glupost je neuništiva".

To potvrđuju i "hrabri" sugrađani čije živote ugrožavaju prelepi murali koji krase naš grad i tako smo ponosni na njih. Sve im smeta što se ne uklapa u njihov sužen vidik zatrovanom mržnjom i sve što ne razumeju moraju da mrze. Kako drugačije? Neće valjda da se edukuju, da nauči da izgovaraju prosto proširene rečenice, pa da razumeju svet oko sebe, i životinjski i biljni. Lakše je ovako, ali i žalosno kako mladi svet truli i propušta život u njegovom najlepšem obliku. Srećno im bilo, ali i nama s njima.


E, da. Stajalište za turističke autobuse neće više biti kod Železničke stanice već je premešteno kod nikad otvorene autobuske stanice ATP Vojvodine. Čisto da nam otežaju odlazak na letovanje. Gradonačelnik je najavio da će u okviru novog nacionalnog investicionog plana, najviše novca biti uloženo u Novi Sad. Dodao je da je važno uvesti vodu i kanalizaciju u sva naselja. Ubacite žetone, stižu izbori.

Iako su letnji meseci gotovi, neće manjkati kulturnih dešavanja, pa ćemo lakše premostiti dane ka jesenjim temperaturima. "Kaleidoskop kulture" već traje, za vikend su "Ukusi Vojvodine", a tu je i treći "Piano city Novi Sad". Kultni nemi filmovi Čarlija Čaplina, uz muziku Zagrebačke filharmonije biće prikazani 3, 4. i 5. septembra u Parku prisajedinjenja, između Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti. Domaćini smo i Svetskog prvenstva u sportskom ribolovu, a u komšiluku nas očekuje Grožđebal. Uživajte.

A sad, da se posvetimo sticanju znanja.

Oceni vest:
19
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Nina

    pre 1689 dana i 6 sati

    Uživam u svakoj pročitanoj rečenici. Ozbiljno ste dobri. Puno pozdrava i srećno!

    Oceni komentar:
    0
    1