OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: "Nisu to Limanci, nego interesne grupe"

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: "Nisu to Limanci, nego interesne grupe"

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Iz dana u dan, život u Novom Sadu ne da je nepodnošljiv, već postaje i opasan. Po zdravlje, zdrav um, život... Za to vreme iz Gradske kuće stižu fotografije, osmesi, ubeđivanja, stranački marketing, prazna obećanja, suva demagogija da nam je zapravo bolje kao nikad do sada. U stvari, aktuelna vlast svakom prilikom ističe da niko tako predano i odgovorno nije brinuo o gradu i građanima kao oni. Paralelni svetovi. Za rubriku "verovali ili ne".

Da ne bi verovali sopstvenim očima, ostalim vitalnim organima i novčaniku već njima, skrivenim u televizijskoj kutiji i uljuljkanim u feudalnim životima, tu je gradonačelnik da u redovnim specijalnim emisijama i intervjuima, ispriča još jednu priču iz serijala "Biće bolje". Ovog puta je pred kamerama šetao Limanskim parkom i pričao o ozelenjavanju koje nikako da počne. Izdvojio bih samo jednu rečenicu. Na komentar novinarke da se stanovnici Limana bune protiv rekonstrukcije parka, on je rekao: "Nisu to Limanci, nego interesne grupe" i dodao da se ni na koga ne ljuti. To se u pshilogiji zove projekcija.A evo vesti koje su obeležile proteklu sedmicu, za vrhušku nevidljive i nebitne. Pojavili se pacovi u Dunavskom parku. Ne sećam se da se to u poslednjih barem 20 godina još koji put desilo. Ne brinite, pacovi su inteligentne životinje, a čim se završi digitalna procedura "Zelenilo" će poraditi na njihovom uklanjanju. Divlje deponije su u skoro svakoj ulici. Otkud sad to? Da li "Čistoća" ne radi svoj posao ili svi Novosađani odjednom bacaju ve-ce šolje, krevete i šut pored svakog kontejnera? Šta radi Komunalna policija? Sreća, pa imamo čuvare kontejnera, inače bi se odavno pojavili pacovi.

Vazduh u Novom Sadu je jako zagađen. Nemojte disati i eto rešenja. Važno je da nam je dobro. Gradonačelnik ćuti i najavljuje izgradnju novog stadiona. Ta građevina će poboljšati kvalitet vazduha i naših života uopšte jer je očigledno najneophodnija stvar potrebna Novom Sadu. Možda je zbog PM čestica u vazduhu, ali sam skeptičan povodom izgleda tog stadiona. Čak sam i sumnjičav da će se graditi na mestu sadašnjeg. Moguće da sam deo interesne grupe, pa ne sagledavam stvari kako je poželjno. Beše gangsterska pucnjava na Telepu. Sve je to deo boljitka, naviknite se više.I Telepska dolina je rezultat modernog, dobrog Novog Sada, ali je opozicija odnosno Borislav Novaković optužio prvu fotelju grada da je proneverio naše pare. Gradonačelnik se ne ljuti, samo je Novakovića izgrdio na društvenim mrežama, a i spontano je, preko noći, grad izlepljen plakatima protiv opozicionog lidera. Nepoznati Pokret "Naš kraj" se potpisao, ali je nepoznanica da li kraj znači kvart ili završetak. Valjda i to saznamo kao što su nam obelodanili imena ubica u ovogodišnjim sačekušama. Nedelju smo završili potpunom blokadom grada. Nije bila policijska potera, nego rođendanska žurka. Gosti su stigli iz svih krajeva zemlje kako i dolikuje velikom slavlju. I to nefunkcionisanje grada zbog parkiranih autobusa je deo zlatnog doba naše varoši jer nikad nismo imali toliko turista u gradu, što se redovno ističe u zvaničnim saopštenjima. Za razliku od Bugara koji špartaju Beogradom, naši turisti su vidljivi. Valjda su i koji dinar potrošili u tom kratkom boravku, da nam napune gradski budžet.


Hor Jovine gimnazije nije hteo da peva na turističkoj žurci, iako su po rečima direktora bili uslovljeni. Deca su jasno rekla ne, a organizator partija se brže-bolje oglasio da oni nisu hteli da zloupotrebe maloletnike zarad običnog štimunga. Verovali ili ne. Osvanuo je i novi crtež na ćošku gde je prekrečen Remedov mural. Sve se desilo munjevitom brzinom jer je kreč počeo da bledi, a "Jedina istina" da izlazi na videlo. Politika, odnosno vladajuća stranka je opet umešala prste i dozvolila svojim omladincima da "ukrase" zid po svom ubeđenju bez obzira na stav Komisije za murale. Kural je jedina istina.

Da je ipak i dalje živ novosadski duh, potvrdio je koncert Love Huntersa u Porti. Simboličan datum, odlična svirka, prijatna atmosfera, topla i fina. Osmesi na sve strane. I hor Srpskog narodnog pozorišta priredio je istu stvar. Izveli su marš vojnika iz opere "Faust" na stepenicima tržnog centra. Gerila je uvek dobro došla, pa i u marketingu. Novi Sad može kad hoće. U sredu startuje i UPAD, novi pozorišni festival, a zanimljivo je da su selekciju programa napravili aktivni mladi gledaoci. Originalno, inovativno, kako i dolikuje našem gradu.

Budite ličnost, zablistajte!

Oceni vest:
36
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vesna

  pre 248 dana i 16 sati

  Svake nedelje iznova uzivam u dobro biranim recima autora. Bravo! Odlicno! Na kraju samo uvek ostane gorak ukus u ustima...

  Oceni komentar:
  2
  24
 • strawa

  pre 248 dana i 5 sati

  pristrasan tekst

  Oceni komentar:
  23
  3
 • Branislav

  pre 248 dana i 33 minuta

  Pacova je bilo u parku i ranije. Sećam se kada sam gledao jednog kako je skakutao po ostrvcetu pored Ise i Bise. Davno beše. Verovatno ih nije bilo u tolikom broju.

  Oceni komentar:
  5
  2
 • Darko

  pre 247 dana i 17 sati

  Otusao sam iz NS pre nekoliko godina i svaki put kad dolazim na odmor vidim da je grad sve prljaviji.
  Dacu samo jedan primer.
  Primecujem da je grad pun ljubitelja pasa i sam sam jedan od njih ali ne vidim da ljudi čiste za svojim ljubimcima,naravno da cu to da osudim ali naj pre grad koji nije stanju da postavi po gradu posebne kante i kese koje bi mogli da koristimo kako bi pocistili za nasim psima.
  Ne kosta puno ali bi puno znacilo.

  Oceni komentar:
  0
  11