OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Novi Sad međ dugama i narko mafijom

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Novi Sad međ dugama i narko mafijom

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Predsednik baš zaređao po Novom Sadu, pa je za poslednjih šest meseci dolazio u neomiljenu mu prestonicu minimum tri puta. Da li zbog njegove poeme u centru ili nečeg drugog, ali sedmica za nama je bila prepuna događaja kao torta od šest kora sastojaka. Stasala je još jedna generacija mladih policajaca, pa je to bio povod da nas nadleću helikopteri, pravi performans na Trgu, blokira pešačka zona, demonstrira sila… Ako se pitate, protivu koga, pa da se zaplaše neprijatelji, a pošto smo moćni i uspešni oni su svuda oko nas. Od sopstvenog naroda preko prvog komšije do svih zemalja u okruženju. Zato se taj periodičan događaj nije pravio u krugu policijske škole.

Reče vođa da ovim uniformisanim skupom kreće u rat protiv narko mafije u Novom Sadu. Samo sedam dana ranije direktor policije je izjavio da smo bezbedniji nego pre, a novosadski sledbenici predsednikovog puta uporno su ponavljali, posle svkakog kriminalnog pira da je naš grad kulišić. Jedna poseta, jedan govor, spektakl u nizu i sve se promeni. Sad bar znamo da smo i prestonica narko kartela. Sasuli nam u lice da smo geto i odoše. Nismo stigli ni da se naviknemo na novonastalu situaciju kad nas je sledilo trostruko ubistvo. Klasična srpska slika, skoro svakodnevna. Zlostavljao ženu, ona se ohrabrila, prijavila ga organima i otišla s decom kod svojih. Monstrum dobije zabranu prilaska, ali to ga nije omelo da dođe u kuću njenih roditelja i svo troje ih ubije pred sosptvenom decom. I to, krvnički, macolom u glavu. Užas! Bolest mozga. Ko je odgovoran?


Životi su nestali, a kao uvek usledile su priče i pravdanja da je sistem zakazao. Koji sistem? Koje institucije? Kao da je prvi put. Nema toga u nas odavno. Jedan on, jedna partija, jedna pravila, pa ko preživi. Da ne psujem. Teško je biti žena, čovek, normalno i dostojanstveno biće u ovom tabloidno-kriminogenom ludilu koje nam steže omču oko vrata. Svaki dan po milimetar. Ko će nas zaštiti i brinuti o našim pravima kad eto država nestade u glibu živog blata demagogije i neznanja. Još apsurdnije je što policija nije objavila sliku, da ne kažem poternicu, da svi vidimo kako gad izgleda. Objavljuju fotografije sitnih lopova što kradu lančiće, a za ubicu nema. Možda ja ne razumem. Samo da sistem ne zataji opet.

Umesto ubica i onih iz predsednikove spike, policija privela građane jer su štitili komšije od prinudnog iseljenja. Tako to ide kod nas. Kriminal prolazi, ali buna protiv represeji najo. Ako iko ovde rudarski šljaka to su izvršitelji. Samo što im zarada nije kao u jami već više ovako holivudska. Kad i jesu zvezde našeg usranog društva. Iza rešetaka je završio i vlasnik privatne građevinske firme koja inače obavlja debelu većinu radova u režiji grada. Rekoše pronevera odnosno u prevodu “igra prestola”. Pronađena četiri migranta u cisterni, dvojica preminula. Stvarno smo nemogući i ovde više ništa nije iznenađenje. Ravnodušni prema životu. Profit je zakon, pa je i terasa splava na Ribarcu potopljena dok je mladež slavila maturu. Opet smo imali sreće dok se ne daj Bože ponovo ne dese “Laundž” i “Kontrast”, pa će nadležni opet pričati o sistemu, kontroli, krivici pojedinca. Žena, majka, sestra s početka priče nije imala sreće, ali ko to mari.

 


Protesti nezadovoljnih građana protiv svega ovog što sam naveo su prestali. Narod je posustao, energija se rasula u prazno. Ništa dok se seljak ne digne. A, čekajući kuku i motiku, branite se i čuvajte kako znate. Srećno. Okupljanja je bilo protiv seče drveća zarad nove gradnje. Jasno je da iz dana u dan, ostajemo bez zelenila, a direktor “Urbanizma” nam je poručio da “ko živi u gradu, ne može da očekuje da ima i drveće”. Čovek objasnio, a mi da nastavimo sa selidbom što dalje od ovih uništitelja, prožderača svega prirodnog. Kad si bahat i blizak moćnicima sve prolazi, ali eto suludi stepenik ispred simbola faraonskog doba nije prošao. Razum je pobedio. Samo kad bi toga bili svesni i malo više uporni.

Obradovali su nas studenti Pravnog fakulteta sa silnim nagradama, ali i basketaši, naši sugrađani, planetarni prvaci. Osvojili su turnir na domaćem terenu pred krcatim tribina, a zaista je Novi Sad ta dva dana s koševima u centru ličio na svet. Vikend, a saobraćajni kolaps? A, da, Mišeluk je bio trkačka staza. Beše i nevremena, iako smo na izmaku maju. Čitavu stvar su ublažile dve duge, toliko jarke i lepe, da skoro tako nešto nismo videli. Onda se za vikend pojavio i kružni fenomen oko Sunca. Posle recite da ne živimo u bajci. Stigao nam je i cirkus. I to dva odjednom. Kombi što po gradu poziva na predstave me je na trenutak zaplašio. Pomislih, izbori. Ipak, je to samo cirkus.

 


Počelo je Sterijino pozorje, a Novi Sad je najlepši od Sterije do Exita. Uživajte!

 

 

Oceni vest:
19
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • dzigi

  pre 414 dana i 13 sati

  e pa ima 2 cirkusa i na bul Evrope i kod sajma u B Bajica ispravite text

  Oceni komentar:
  2
  5
 • migi

  pre 414 dana i 13 sati

  Ja taj drugi cirkus na Bulevaru Evrope nisam primetio. Džigi, gde se tačno nalazi?

  Oceni komentar:
  2
  1