OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Otrovno skupa tabloidizacija grada

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Otrovno skupa tabloidizacija grada

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Tabloidi, ne samo da su smeće već i kancerogeni papir i trulo mesto na internetu koji smišljeno, sistematski šire zarazu i uništavaju sve što ima veze sa razumom, slobodom, pravom na izbor i mišljenje. Ta olovna vojska agresivno napada svaku ćeliju mozga i ako si lakoveran postaješ zombi, spreman da napadneš svakog ko misli svojom glavom. I najgore od svega je što Novosađani plaćaju da ih truju.

Oni koji su Novi Sad proglasili zelenim gradom, a seku drveće i groze se zelenila, dodelili su 900.000 dinara toj stvari da prekopira njihova saopštenja i objavi ih kao promo tekst o Novom Sadu. Projekat ako se uopšte može tako osloviti ovo igranje s našim parama se zove "Upoznajte opštine i gradove u Srbiji: Novi Sad – Evropsko lice prestonice". Eto, saznali smo na koji način lica iz Gradske kuće prazne gradsku kasu. Sad znamo i njihov stav da ne žele u Novom Sadu milionče da izdvoje za neku opšte korisnu stvar, već za "ruka ruku mije" šaradu.  


Da li treba onda da se čudimo kad se gradonačelnik oglasi povodom gnusnih tabloidnih laži i osudi glumca za nešto što nije uradio? Argumentovano, ozbiljno, dostojno čoveka koji vodi glavni grad Vojvodine. Mene sramota, a i mučnina mi je. Nekako smo već navikli da nas drže u opsadnom stanju i da se desi sve suprotno od izjava zvaničnika, pa sami prosudite ovu rečenicu: "I onda nas čeka, ako budemo pametni i ako ne bude neželjenih okolnosti i nestabilnosti u gradu, državi i regionu, da sledeće godine započnemo kompletnu rekonstrukciju Spensa". Stižu izbori i tek će biti nemilosrdnog bombardovanja kiselim rečima sa svih strana.

E, bio nam je i predsednik s gostima. Grad je bio blokiran, malo su nas legitimisali, policija je patrolirala i Dunavom, do Pezosa se stizalo za svega dva sata, a neke su i priveli. Uživali smo. Taksisti su nastavili da se vozaju ili nisu? Sad sam već zbunjen. Ko zapravo organizuje proteste? Pisali s ministarstvom zakon, a sad im akt nije dobar. Providno je, bar meni. Nek blokiraju institucije, a ne građane. Blokirani smo mi u glavi. Beše i protest Saveza za Srbiju. To nije "1 od 5 miliona" da se ne zbunite". Najavili su i šetnju za sledeći petak.


Ni maraton nije mogao da prođe bez maltretiranja ovih što se kunu u tabloide. Start je kasnio dobrano i to sve zbog lokalnog čelnika. Bez malo trunke poštovanja, jedan od zamenika šerifa je došao da drži reč trkačima kojima je već bio odbrojavan početak trke, pa zbog njega prekinut i odložen. Zvuči zaista neverovatno dokle ide taj bezobrazluk. Počelo je sve više da se priča i o "uređenju" Kineske četvrti pod palicom Novi Sad 2021. Umetnici nisu zadovoljni. Sve više se čuje njihov glas. Jedni su i organizovali "lošu" izložbu, a Novosađani su reagovali više nego pozitivno.

Nisu bili u Kineskoj četvrti, ali su nas posetili kineski komunisti. Posle policajaca, eto i funkcionera. Gradonačelnik svoje oduševljenje nije krio, pa se pohvalio na društvenim mrežama. Goste je predstavio kao svetske prvake u političkom radu, a svoju stranku kao evropskog šampiona. Ne znam šta bih rekao na ovu konstataciju. I dok oni najodgovorniji pričaju u prazno, neki dobrim delima menjaju okruženje i skreću pažnju javnosti na stvarne probleme. Mladi ljudi na ulici sviraju za bolesnu decu. Bravo za ove momke. Kad neće država, tu su humani pojedinci.


Dobili smo dva nova murala. Nek se samo crta. Bojama protiv sivila. Pred nama je i miholjska sedmica. Volećemo obrise leta u oktobru. Gradska faca, novosadski roker Milan Mumin je dobitnik Oktobarske nagrade. Doduše, to treba da potvrdi i gradski parlament, ali svakako čestitke Musi.

Hoće li imati vremena da primi priznanje?

 

Oceni vest:
17
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan