OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Replika za replikante, razumevanje za huligane

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Replika za replikante, razumevanje za huligane

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Možemo da budemo ponosni jer se izgradnja "Pupinove palate" bliži kraju. Zablistala je planina stakla i promenila Novi Sad zauvek. Očigledno smo dobili, ono što smo zaslužili. Simbol koji na brutalan način obeležava nekontrolisani, ogoljeni neoliberalni poredak i ekstraprofiterstvo, rekoše učeni ljudi, ali ko još uvažava njihovo mišljenje. Vlast sigurno ne. I čuveni arhitekta Dragiša Brašovan se pokajao što je nasađena takva zgrada Pošte baš na tom mestu. Ako ste zaboravili, zarad tog tumora srušena je zgrada koja je bila zaštićena kao spomenik od kulturno-istorijske važnosti. Dobili smo repliku fasade. Replika za nas replikante. Jadni smo, a još jadniji su oni koji se javno dive tome i govore da se tako radi u svetu. Služba i družba. Sad čekamo i maketu spomenika porodici Čenazi.

I porodice iz Dostijeve ulice čekaju svoj dom, pošto im je investitor srušio kuće dok je na susednom placu hteo da gradi u stilu "može mi se". Grad je obećao da će nastaviti ljudima da plaća smeštaj. Zašto im ne kupi stanove i to u "Pupinovoj palati"? Meni je to logično, kad već oni koji ruše kuće ne snose nikakvu odgovornost već ih grad pušta niz ulicu, da oprobaju graditeljsko znanje na drugoj lokaciji.


Gradonačelnik možda nema sluha i pijeteta za urbaniste, istoriju grada i sugrađane koji protestuju, ali zato se oglasi i kaže "imam razumevanje za složenu situaciju u vezi s navijačima Partizana". Ta ista grupacija koju prva glava grada razume da imaju nekih "problema" za koje mi očigledno ne znamo, je vređala Novosađane i to na takav brutalan način da je utakmica s Vošom bila jednog trenutka prekinuta. Pre toga su se potukli, demolirali lokal, zbog njih je bio blokiran ceo grad. Divna, sunčana nedelja za porodičnu šetnju. Divlja horda je protutnjala gradom, a deluje kao da su dobili blagoslov i dozvolu da se iživljivaju bez brige da će ih neko sprečiti, uhapsiti, zabraniti. Poruka je jasna, budi huligan i vlast ćete razumeti i tolerisati. Dobro, i koristiti. Izvini, Novi Sade, ali uvek si bio poslednja rupa na srpskoj fruli i poligon za igranje sa šibicama beogradskih političara. Novosadski glavešina se nije oglasio posle nemilih scena. Nema razumevanja ili šta? Možda i hoće kad pročita ove redove.


U istoj sedmici, pomenuti gospodin iz Gradske kuće je izjavio da ne želi ružne scene na ulicama Novog Sada, da neće dozvoliti da se pravi haos, da budu razbijeni izlozi i krvave glave jer je Novi Sad omladinska i kulturna prestonica Evrope, a ne mesto sukoba. Napomenuo je da to od panonske varoši žele Đilas, Jeremić i Obradović, pa će miting SNS biti pomeren za 11. april. Sve je to super i vrlo brižno, ali kako se onda sve to desilo juče u našem gradu. Prestonici čega? Evo, nisam pametan. Koje organizovao nedeljni pir? Dok smo u ovoj tematici, da kažem da je protest "1 od 5 miliona – Stop krvavim košuljama" održan po dvanaesti put, a jedna od poruka govornika je bila da se traže dve stvari, malo pravde i mnogo slobode, jer živimo neslobodno u 21. veku.

Priča da ćemo dobiti mnoštvo novih, ludilo modernih, do sada u svetu neviđenih buseva se potura svake sedmice. I onda saznamo da GSP nema radnika da pere narodne limuzine, pa angažuju ljude preko omladinske zadruge. Nadam se da se ti ultra kul novi busevi sami peru. Završena je izgradnja druge faze biciklističke staze od Novog Sada do Begeča i cela trasa je asfaltirana. Juhuuuu! Svi na bajk. 


Tužno je da su u istom danu bila dva smrtna slučaja, a izgleda da je reč o samoubistvima. Sve je više ovakvih slučajeva, a država baš i ne haje za rad s ljudima. Zato imamo "Srce", Centar za prevenciju samoubistva i zato se organizuje koncert pomoći za njih. U subotu, svi pravac Eđšeg, da uživati i donirate. Novosađani su uvek znali da urade pravu stvar kad je najpotrebnije. Odličnu stvar čini i gradska faca Slobodan Šušnjević koji svakog 6. aprila okiti telefonske govornice knjigama. Bravo Šuki, heroju Novog Sada. Svi treba da sledimo njegov primer. Neki to i rade, pa se u nedelju održava fruškogorska šetnja, ali i skupljanje donacija za Sigurnu žensku kuću.

Ako se kojim slučajem zadesite u Parizu, posetite Centar Žorž Pompidu jer ove sedmice kreće retrospektiva Želimira Žilnika. Biće valjda jednog dana i u Novom Sadu. Verovatno kad se picne Kineska četvrt, pa bar u godini kulture da se hvalimo našim eminentnim režiserom. Nije Pariz, ali Novi Sad može da se diči izložbom "Đura Jakšić, između mita i stvarnosti" koja traje do 21. juna. Opet je Galerija Matice srpske uradila sjajnu stvar, da Pariz pozavidi. Sutra počinje Nomus, a za vikend stiže još jedan "Novosadski noćni bazar",  ovog puta na gradskoj plaži Štrand. 


Brazilski muzičar Edson Natale se nedavno oglasio i istakao koliko je Suba bio značajan za brazilsku muziku. Mitar Subotić je Novosađanin. Svetska faca. Mi stariji nećemo dozvoliti da sećanje na njega nestane, a mlađi nek poslušaju.


Oceni vest:
27
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Siniša

  pre 1835 dana i 17 sati

  Odlična kolumna nastavi tako i to svakog utorkom sve za NS i okolina

  Oceni komentar:
  0
  5