OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Srce se ima da ga daješ svima

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Srce se ima da ga daješ svima

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Monstrum je izmasakrirao devojku s kojom je živeo. Svakako je vest koja je najviše odjeknula protekle sedmice i sve nas strahovito zveknula posred čela poput Pinkovog informativnog programa. Opet su svi u čudu kako ljudsko biće ako to on uopšte jeste, može tako nešto da uradi. Može, može i gore. Dovoljno je pročitati komentare na ovaj užas, pa uvideti da većina u glavama ima istu bolesnu percepciju. Posledice sistemskog i mučki smišljenog uništavanja države i njene dece počinju da isplivavaju u najotrovnijem obliku.

Opasni rijalitiji, autotjun seljana, nasilnički nastupi vrhuške, selektivna pravda, veličanje krimosa, urušavanje obrazovnih ustanova, obesmišljavanje individualnosti i kreativnosti, nametanje pogrešnog sistema vrednosti… i onda smo zatečeni što mlad čovek unakazi svoju devojku. Toga ima na svakom koraku. Okruženi smo zombijima i kad eksplodira biće apokaliptično. I kako bi država podstrekla i druge da divljaju, bolesniku se pripisuje nasilje u porodici, a ne pokušaj ubistva.Da je taj umobolnik čitao Miku Antića ne bi završio tu gde jeste. I ne samo on. Svi treba da ga čitaju i vrate se posrnulom iskonskom ljudskom biću. Zakonom bi propisao da svuda odjekuje Mikino ime i njegovi predivni stihovi. Obeleženo je rođenje poslednjeg vojvode Vojvodine, ali moralo bi i više od tih par dana. Jedan od najvećih koje je Novi Sad imao i dalje nema bistu ispred ateljea na Tvrđavi u kom je stvarao. Ako se ne varam, nema ni mural. To Novi Sad beše Evropska prestonica kulture? U to ime sledeći redovi su njegovi.

"Onaj ko uči – ne stari. Srce se nema da se ima, srce se ima da ga daš svima. Ko žuri..zakasniće. Široko začuđenih zenica, ostaće zauvek pobeđen. Zauvek samo podanik... Nema nevidljivog, ima samo nemoćnih očiju, Govor je umetnost budnih, Ne umem više ni da umem."U istoj sedmici je obeleženo i ubistvo Zorana Đinđića, a Novi Sad se opet istakao po ružnom jer su iškrabane ulične table s njegovim imenom. Eto, umesto da čitaju Antića i love zvezde, mozak im je zatrovan od onih s početka teksta. Prvo škrabanje, posle ide batinjanje. Nastavljeni su protesti "1 od 5 miliona – Stop krvavim košuljama". Mnogi su se zdali, i levi, i desni, i oni iz centra, i salonci, i tviteraši da građanska priča propadne, pa ni ne čudi što je manje šetača. Međutim, govori su sve bolji. Verujem u sunčano proleće. Setili smo se i heroja Omera Mehića koji je poginuo u padu helikoptera jer je prekršen lanac komandovanja. Niko do sada nije odgovorao za ubistvo sedam života, ali se brzinskom akcijom privode deca, bake i ostali neprijatelji Srbije. Možda je zbog toga i bilo jedno spontano okupljanje, da Srbija postane normalna zemlja. Verovaću u onu krilaticu da je pravda spora, ali dostižna.I studenti Medicinskog fakulteta najavljuju proteste. Razlozi bunta se nalaze na početku teksta. U nedelji kad su navijači priredili bakljadu za Vošin rođus i organizovali rokenrol žurku, "Stara dama" novosadska je ispala iz Kupa. Komentara bez. Najavljena je popravka osmatračnice na Petrovaradinskoj tvrđavi. Srećom, za sada niko nije dobio ideju da ruši lepoticu na Dunavu kao što je to slučaj u prestonici. Privremeni, montažno-demontažni most je odradio svoje, pa ga polako rasklapaju. Trebali su ga premestiti na kanal DTD, pošto je još jednom pomeren rok za rekonstukciju mosta na Sentandrejskom putu. Sve što je brzo, to je i kuso, pa dok se stručna rekonstrukcija ne završi, provozajte se "jedinicom" do Klise. Dobrano dugo se putuje, što je prilika da se vidi panorama grada. GSP najavio nabavku novih buseva, ko zna koji put po redu. Ako i uspeju da "nameste" tender, pošto su te pravne regulative zeznuta stvar, pa u ranijim slučajevima je uvek neko nalazio dlaku u jajetu, ne znam ko će ih voziti. Možda se ti busevi nabavljaju za međumesne vožnje, pa će se već naći neki "profesionalac".

"Čistoća" nastavlja da uklanja deponije, oni svesni građani ovog puta čistili su Šodroš, a ekipa s onu stranu uma je neumorna i ne prestaje da rasipa đubre gde kod nađe zgodno mesto. Zgodno je bilo i na Noćnom bazaru. Tamo je uvek dobar provod. Sjajna žurka se očekuje i na otvaranju novog Lidla. Nadam se da se niko od ranoranioca neće predozirati. "Novosadsko proleće" će zamirisati ovih dana, a i kalendarski nam stižu lepi dani kad sve pupi. U tom duhu se nastavlja i uređenje Kameničkog parka, a valjda će i obećanje da dobijamo grandiozni zeleni pojas između Naselja i Detelinare postati java.Nabacite osmeh i uživajte. Svetski dan voda je 22. marta, pa nemojte bar jedan dan zagađivati reke. Voda je život i treba da smo svesni koji smo srećnici što imamo pijaću vodu. Ako vas muči nervoza, u nedelju je maraton.

U zdravom telu, zdrav duh.

Oceni vest:
28
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan