OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Stvorovi bez krošnje i korena

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Stvorovi bez krošnje i korena

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Održan je još jedan Fruškogorski maraton. Ponos Vojvodine. Zaista, ova prirodna manifestacija već decenijama okuplja ljude zdravog razuma iz raznih krajeva regiona. Bilo je lepo videti mravinjak homosapiensa, nasmejanih lica kako uživaju u panonskoj lepotici i poštuju sve ono što nam naša gora daje. Parkirani automobili duž šumskog koridora iz kojih iskaču razdragana deca, spremna da od roditelja nauče najvažniju životnu lekciju je slika koja obećava. Znaju mladi naraštaji da je u prirodi snaga i da otuđeni od nje propadamo. Kad stignemo da ih iskvarimo i zašto ih ne slušamo? Lepo kaže poslovica da riba smrdi od glave.

A, ne da smrdi, nego se gušimo u nestajanju Fruške gore i uništavanju onog što je vekovima tu i što nam iskonski život pruža. Prekomerna seča šuma na vojvođanskoj planini ne posustaje, iako to nećete čuti na nacionalnim frekvencijama, niti pročitati u dobroj većini štampe. To za prosti populi znači da se i ne dešava, a zapravo sumanuto se ostvaruje iz sata, u sat. Nisu svesni svoje nesvesti. Misli im ne bacaju dalje od današnjeg ručka ili možda gratis sendviča. Šta ja sa nama koji smo svesni? Koji se busamo u grudi da smo civilizovani, vaspitani, prepuni kritičkog rasuđivanja?


Situacija s pravljenjem groblja od šumske oaze je zaista alarmantna i više puta sam se osvrtao na tu temu. Užasavajuće fotografije i snimci svakodnevno preplavljuju internet, sa svih geografskih obronaka fruškogorskog izvora života. Ipak, neki, kojima je stalo do zelene lepote su napravili pomak, toliko uobičajen i mlak za današnji liberalno-potrošački svet. Oformljena je grupa na Fejsbuku "Odbranimo šume Fruške gore". Kače se slike, poziva se na reakciju, pišu se peticije, jedni druge pokušavaju da razbude i izvuku na teren. Efekta za sada nema. Motorke žedne šumske krvi ne haju, stabla padaju, kovčezi se uredno ređaju, uništitelji se smeškaju i kao da samo ubrzavaju svoj pomahnitali čin. Opasna je ta glad za profitom, koja razume samo svoj bolesni um. Ako ćemo iskreno, a i kad je bilo gerile u virtuelnom svetu.

I Darko Rundek je upozorio na strahotu koja je nas, ali i sve koji dolaze za nama obuzela. Hvala mu na tome i to jeste moć javnih ličnosti. Mi nismo Rundek, te se umesto prikupljanja lajkova, štrikanja po internetu, mora ustati iz fotelje, uraditi nešto konkretno, zaštititi stabla koja to očekuju od nas i pokazati zube žderačima svega što se je prirodno, ovozemaljsko, stvarno i preko nam potrebno. Nisam primetio da su se silne ekološke nevladine organizacije oglasile, pozvale na šumske straže, organizovale bunt, pozvale Rundeka Darka da zasvira pod krošnjama trenutno preživelog drveća. Gde su te zelene stranke, "zdrave" organizacije i udruženja s prefiksom eko? Dele prskane jabuke na ulici? Katastrofa preti. Apokalipsa stiže. Šta ćemo učiniti? Ko će nas pokrenuti ako priroda neće. Zovite Nikolu Aleksića ako treba. Balvanizacija je izgleda jača.


I dok čekamo da nas neko dozove, pozove na zaštitu onoga što jesmo i sopstveno spasenje, iživljavanje je krenulo i po gradu. Duž Sunčanog keja izlomljena su mlada stabla. Neko je pokazao svoju snagu, demonstrirao šta će učiniti kad dobije vlast i moć, iskazao svoj stav prema okolini i svima koji ne misle kao on. Za razliku od takvih kretena, drvo ne samo da misli, već i čini, pa i za njih, silovatelje drevne higijene. Nakon uskršnjih praznika i prvomajskog tuluma, nastavljeni su protesti "1 od 5 miliona". Bez šetnje, bez kritične mase, ali s idejom da se nešto učini. Dominirala je reč omasovljenje. Nisam čuo da je neko spomenuo šta je zadesilo Frušku goru. Možda je to rešenje. Naravno da Frušku goru uništavaju oni protiv kojih se protestuje. Mislite o tome organizatori. U prirodi je lek. Od pamtiveka tako bilo.

Ekološka priča s biciklističkom stazom Futog – Begeč je sjajna, ali i zabrinjava. Gradonačelnik je apelovao da se tuda ne voze kola. Umesto da pripreti i kaže da će biti pojačane kontrole i oštro kažnjavanje svakog ko i pomisli da natera tuda auto. Kome bi uopšte palo napamet tako nešto? Istim onima koji seku šume? O, da. U modu su se vratila i gužvanja za izradu pasoša. Da li je to zbog masovnog interesovanja Novosađana da pale odavle ili softvera starije generacije, ne znam. Ali svakako, to je ta digitalizacija o kojoj stalno priča premijerka kad ne pljuje po neistomišljenicima. Gužva, ali je bar digitalizovana.


Rumunski brod odvalio je pristan
. Ništa strašno kad se zna da su rumunski mornari jedni od najjačih na cugu. A i Dunav ipak nije široko more. Bar za rumunskog kapetana. Beše požar u pekari "Evropa". Sve je dobro prošlo, a prolaznik je ispao heroj. Ipak, mi nismo Borča. I vatrogasci su naši večiti junaci, ali i dalje čekaju milost vlasti za dom kakav odavno zaslužuju. Voša je opravdala naša očekivanja i uzela treću titulu u nizu. Svakako da pričam o odbojci. Bravo momci. Tri puta bravo. Ponosni smo. Što se ne bi moglo reći za fudbal, gde i drugi put nije održana Skupština kluba. Da, u fudbalu je više para.

Spomenuo bih i zgradu na Beogradskom keju. Aplauz za ovu adresu i ljude i malo mlađe ljude koji je čine. Sve se može kad se hoće i želi. Nadamo se i konačno pravom proleću, da u četvrtak možemo da uživamo u Danu pobede i koncertu na Trgu slobode. Prvi put će se u našem sokaku desiti i marš Besmrtnog puka. Do tada ostajte zdravo i puštajte deci, ali i sebi ovu pesmicu. Možda više nećemo imati priliku da im pokažemo kako izgleda šuma. Daleko bilo, ali ostaje veliko ali...


Oceni vest:
20
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Aleksandar

  pre 215 dana i 2 sata

  Znaci, stanje na terenu redovno

  Oceni komentar:
  1
  3
bez vode horoskop Republički hidrometeorološki zavod JKP Vodovod i kanalizacija novosađani sahrane novi sad bez struje novorođenčad zodijak Isključenje struje isključenje vode štrajk poštara betanija raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad Dom zdravlja Novi Sad horoskopski znaci isključenja struje vremenska prognoza dnevni horoskop raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište servisne informacije novi sad bebe gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević jkp lisje elektrovojvodina pošte srbije skupština grada novog sada