OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Sve se plaća, sve se vraća

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Sve se plaća, sve se vraća

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Posle skandalozne najave da će se stvaranje uspomena na Fruškoj gori naplaćivati, usledila je nova besmislena objava. Građani bi ulaz u Dunavski park trebalo da plaćaju 100 dindži, a pravljenje fotografije dve crvene. Tako predviđa tamo neki zakon za koji poslanička većina nije ni svesna da ga je usvojila, a kamoli da znaju šta u njemu piše. Onda je po istom nemuštom principu Nadzorni odbor "Gradskog zelenila" pre dva meseca usvojio cenovnik.Međutim, odlučili su da ne naplaćuju Novosađanima to što u centru grada imaju prelep park. I to tek kad su mediji obelodanili njihov dokument jer verovatno nisu bili ni upoznati s onim šta su uradili. Tako ispada da "Zelenilo" ne poštuje zakon i ne sprovodi svoju odluku jer nemaju preporuku kako da primene zakonske odredbe. Urnebesno, zaista. Ali, zauzeće površine i komercijalno fotkanje će se naplaćivati, pa je red da se park konačno dovede u red od silne kinte koju je Grad ubrao od "Ledene šume" jer da su urnisali travu, jesu.

Povećane su i kazne za bacanje đubreta, stvaranje deponija, neuklanjanje kake za psom i slično. Tako i treba jer smo stoka. Pokazujemo to iz dana u dan. Samo nije jasno zašto se i do sada nije oštro naplaćivalo skrnavljenje okruženja i gde je Komunalna policija. Hoće li s većim kaznama i oni da se razmašu po gradu ili ćemo ih viđati samo na pijacama u obračunu s bakicama. Eto, u međuvremenu se ponovo pojavila deponija na izvorištu jer to nisu bahati pojedinci bez trunke svesti napravili, nego se jednostavno stvorila. Zagađujemo vodu koju pijemo, očigledno ni nismo za bolje. Možda akcija za čistiju Vojvodinu pomogne. S reči na dela prešli su iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore", pa su šetnjom po našoj lepotici upozorili na nezakonitu seču šuma.


Nasušna gradska vlast je odlučila da kažnjava i investitore koji ne izgrade dovoljno parking mesta. Važi. Možda bi mogli da nam objasne zašto uopšte dozvoljavaju da neko to uradi. Zar lepo ne kaže ona narodna, bolje sprečiti, nego lečiti. U praksi to znači da će uspešni biznismen napraviti zgradu bez 10 parking mesta, platiće 20 miliona dinara, a onda će naši foteljaši od tih para da urede parkiralište. Gde? Na krovu te zgrade? Kako će da stvore na toj lokaciji novi parking, kad jednostavno nema prostora? Ali ko smo mi da se pitamo i razmišljamo, ipak su za to plaćeni naši omiljeni političari. Neće nas razočarati jer svaki dan govore da rade u interesu Novog Sada, grada budućnosti.

Izveštaj GSP-a je pokazao da sve manje građana koristi gradski prevoz, što zaista ne čudi. Vozi se onaj ko mora. Stručni menadžeri preduzeća misle da bi sve bilo bolje kad bi cena karte bila ekonomična. Ovakva logika ne zaslužuje ni komentar. Hvala izumitelju bicikla i starim, dobrim graditeljima koji su napravili staze. Saznali smo i da su komarci elementarna nepogoda, da ih toliko nije bilo poslednjih nekoliko decenija. Uvek nas nešto iznenadi i za sve imamo izgovor. Tako je najlakše.Neke tate nisu iznenađene vremenom u kojem živimo, pa umesto države rešilu su da nešto preduzmu i tako donirali aparate za Dečiju bolnicu. Bravo! E, kad bi se ovi iznad ugledali na njih. U Voši sve po starom, iako je stiglo novo rukovodstvo s već znanim likovima. Neafirmisani bendovi imaju šansu do kraja juna da se prijave na konkurs i možda sebi utabaju muzički put, a oni nešto poznatiji prašiće u Kisaču. U Čortanovcima je zanimljiv dramski festival, za istinske ljubitelje teatra, a ni leto na Trgu galerija ne zvuči loše. Svetsko, a naše.

Uvedena je smena zorom na otvorenim bazenima. Odlično je započeti dan plivanjem, pogotovo kad je more daleko. A gde se vi kupate ovog leta?

Oceni vest:
17
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosađanka

  pre 384 dana i 31 minut

  Pa taj isti Dunavski park kao i sve javne površine u gradu, upravo mi građani održavamo plaćanjem poreza. I sad nam za naš sopstveni novac koji mi ulažemo treba da ne daju da uopšte ulazimo na te javne površine? Da li je tu neko normalan uopšte?

  Oceni komentar:
  0
  33
 • ja

  pre 383 dana i 22 sata

  Bravo za tekst, svaka rečenica je na svom mestu. Sve nam je tako.

  Oceni komentar:
  2
  23