OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: U raljama katastarske kaste

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: U raljama katastarske kaste

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Posle predsednika, posetio nas je i prvi žandar države i ponovio reči svog svevišnjeg kao papagaj. On očekuje od policije da zada oštar i odlučan udarac narko-mafiji u našem gradu i da u toj borbi ne sme biti ni neodlučnosti, ni slabosti. Zaista je simptomatično da nam u sedam dana vrhuška dva puta ponavlja da se najveći problem zemlje krije u Novom Sadu. Da li je to novosadska varoš postala sigurna kuća za kartele, s obzirom da u prestonici gledamo kako procesi s tim opasnim kriminalcima traju godinama, pa ne retko se i oslobode presude, a onda osvane njihova slika kako uživaju na nekom sportskom događaju. Ja sam zbunjen.


Kako se zvaše onaj vođa narko-mafije što je najopasnija pretnja stabilnosti Srbije, što je pušten na slobodu? Sećate se, bio je na svim naslovnim stranama novina? Ministru je drago što je žandarmerija spremna da svaki zadatak obavi i što ih shvataju ozbiljno, sa posebnim naglaskom “pogotovo u ovo vreme”. Nije mi jasno, koje je to vreme danas? Je l' nešto neočekivano treba da očekujemo? I do sada su policajci hapsili, ali je tužilaštvo njihov posao obesmišljavalo, toliko puta. Lepo je to kad si ministar i možeš da recituješ, a da te niko ne razume.

Policija radi svoj posao, pa je uhapšen monstrum, trostruki ubica, a i onaj klinac što je udavio psa u svom lopovluku. Ako pitate Novosađane, većina će reći da su ugroženi i da se ne osećaju bezbedno zbog Katastra, a ne zbog narko organizacija. Šefica opasne organizacije nije uhapšena već prebačena na niže radno mesto. Blokiraš dve hiljade predmeta, ljudima upropastiš život, neki su dovedeni i na ivicu samoubistva, a kazna je slabije plaćeno radno mesto. Ni njeno ime nije saopšteno, nema ni inicijala, životna dob. Potpuna diskrecija. Ispada da je bolje kršiti zakone pod okriljem državne institucije jer posledice su mizerne, gotovo nikakve. Pretpostavljam da je ona to radila iz dubokih moralnih uverenja i principijelnosti. Digitalizacija.Kao prvi korak ministrove odlučnosti, predloženo je da se učenicima zabrani unošenje navijačkih rekvizita i odeće sa simbolima klubova u škole. Super je ideja, samo nije precizirano da li se to odnosi samo na fudbalske klubove i uopšte domaće ekipe. Da li školarac može doći u dresu Mege ili Hemofarma? Da li zabrana važi i za Liverpul i Ajax? Da li se sme obući dres Denvera s natpisom Jokića? S obzirom da je akcenat stavljen na klubove, jasno da se reprezentativni dresovi mogu nositi. E, sad da li neki klinci imaju problem ako vršnjak dođe u dresu Nemačke, Amerike, Rusije, možda BiH…to ne znamo.

Menja se i pravilnik za zaštitu od požara u ugostiteljskim objektima, pa konobari moraju imati završenu protivpožarnu obuku, a lokali koji mogu da prime više od 150 ljudi moraće da angažuju protivpožarnog spasioca. Sjajno je što se pravi pomak da se ne bi ponovile tragedije, ali brine sistem kontrole i korupcijsko društvo u kojem živimo. Nedavno je splav tonuo s maturantima! Spomenusmo i Katastar gde jedna osoba ima ogromnu moć. Ujedno eto prilike za zapošljenje, pa što ne bi postali protivpožarni spasilac. Počeo je jun, a hladno vreme i kiša nas i dalje šamaraju. Grejna sezona jeste pomerena do 15. maja, ali kako je krenulo, možda se datum gašenja radijatora približi šestom mesecu.


Posle dužeg vremena, u glavnoj ulozi su opet bili autobusi. Ponovo su stigle najave za nove gradske autobuse, ko zna po koji put. Dok ne stignu, starijem kolegi je otpao točak. Najavljuje se za jesen i konačno mogući bus za Čortanovce. Konformniji četvorotočkaš je goreo na granici sa Severnom Makedonijom. Srećom, nije bilo povređenih. Možda i kod tehničkih pregleda treba uvesti nekog spasioca ili bar kontrolora. Inače, životna sredina nam je ugrožena, pokazuje zvanični izveštaj od 2013. do 2017. godine. Šta li nas očekuje u sledećem petogodišnjem dokumentu?

Konačno će se obnoviti kuća u kojoj je živela Mileva Marić, pa ćemo valjda najzad moći da se pohvalimo turistima. Napustio nas je Jovan Dejanović koji je toliko lepog i dobrog učinio za ovaj grad, da su mnogi gradonačelnici hteli da budu kao on, ali nisu mu do kolena. Ah, ta politika što ih je omela u “iskrenim” namerama. Hvala čika Jovo. Danas je Međunarodni dan bicikla, pa se priključite Kritičnoj masi i uživajte u vožnji i druženju. Nemojte da vas kiša omete, nije hladno.Novosađani su se pokazali kao najhumaniji građani Srbije. Više od 20 odsto doniraju i pomažu od proseka u ostatku zemlje. Bravo svesni ljudi, pa ko može nek se priključi akciji za pomoć Vesni Aković, a tu je i SMS 344 na 3030. Počinju Zmajeve dečije igre. Sve je stalo, samo deca rastu.

Dobri su klinci, ali mi ih kvarimo.

Oceni vest:
15
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan