Otkazan protest protiv izgradnje novog mosta na Dunavu

Otkazan protest protiv izgradnje novog mosta na Dunavu

Neformalna građanska inicijativa Dunavac Šodroš sa partnerskim organizacijama otkazuje najavljeni protest ispred Skupštine Vojvodine koji je bio zakazan za sutra, 18. juna.

Oni obaveštavaju javnost da su u zajedničkom dogovoru više inicijativa građana i organizacija civilnog društva, odlučili da otkažu protest najavljen za petak u 9 sati ispred Skupštine APV u kojoj će se održati XVI Sednica Skupštine Grada Novog Sada  

Jedna od najavljenih tema o kojima će se raspravljati na Sednici  je i regulacioni plan mosta u nastavku Bulevara Evrope. Mesecima unazad ukazujemo na štetnost izgradnje mosta na planiranom mestu. Odlučili smo da taj stav iskažemo protestom u susretu sa odbornicima neposredno pre održavanja sednice na kojoj je planirano njihovo izjašnjavanje po pitanju ovog plana, a u pozivu upućenom građanima smo zamolili da se svi uzdrže od isticanja stranačkih i obeležja bliskih istim – navodi se u saopštenju i dodaje:

 Danas je Kampanja "Vidi gari ne može" bez prijave skupa u nadležnoj policijskoj upravi pokušala da preuzme održavanje protesta, pozivajući svoje članove i aktiviste na protestni skup koji je uredno zakazan od strane Neformalne građanske inicijative Dunavac (Šodroš) prethodni dan.


Oni napominju da kampanja "Vidi, gari, ne može" od početka usko sarađuje sa političkim strankama, stoga oni "kao građani koji su odlučni u odbrani prava da političke stavove izražavamo samostalno i bez upliva bilo koje političke stranke, ne možemo da stanemo u istu liniju".

Ovakvo grubo nerazumevanje i nedemokratsko ponašanje aktivista  navedene kampanje i namerno opstruiranje protesta je još jedan dokaz da stranački neopredeljeni građani ne smeju i ne treba da služe političkim strankama za potkusurivanje – naglašavaju aktivisti.

Oni ističu da kao inicijativa politički svesnih građana, zajedno sa partnerskim inicijativama i  organizacijama, žele da sačuvaju autonomiju građanske borbe bez uticaja stranaka, a navedenoj "kampanji" žele uspešan skup koji će novosadske odbornike ubediti u štetnost projekta i neizglasavanje plana.

Molimo članove i pristalice NGI Dunavac Šodroš da imaju razumevanja za našu odluku. Istovremeno se izvinjavamo svima koji su planirali da dođu i podrže Neformalnu građansku Inicijativu Dunavac (Šodroš), ali u ovom trenutku smatramo da je otkazivanje jedina moguća opcija za nas – stoji u saopštenju koje su potpisali: Dunavac (Šodroš), Ekološki front Novi Sad, Sačuvajmo Liman od betona, ZA zeleno Novo naselje, Sačuvajmo park kod muzeja, Svet i Dunav, Udruženje rekreativnih ribolovaca Šodroš Dunavac i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.

Na ovu objavu u na Fejsbuku bilo je mnogo komentara – od glasova podrške za potez do onih negativnih da otkazivanje ide na ruku Aleksandru Vučiču.

Kako nezvanično saznajemo, i Inicijativa "Vidi, Gari ne može!" je otkazala protest, tako da organizovanog okupljanja neće biti.


Šta je o izgradnji ovog mosta izjavila stranka Dosta je bilo pročitajte OVDE.

Oceni vest:
3
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ne znate vi šta nas čeka

  pre 594 dana i 6 sati

  Neće biti gradnje nikakvog mosta, niti će tunel kroz Frušku završiti pre početka mobilizacije, negde tamo 2023-će.
  Preostalo vreme iskoristimo za uživanje. Ko hoće može i da diže kredit 2022-ge.
  Do kraja decenije ostaće nam samo Duga, po receptu mosta na Neretvi.
  Valjda i zbog vodovodnog spoja.

  Oceni komentar:
  8
  3