OTKRIVAMO: Postoji li u NS mesto gde sladoled bez problema mogu jesti vegani, dijabetičari i intolerantni na gluten?

OTKRIVAMO: Postoji li u NS mesto gde sladoled bez problema mogu jesti vegani, dijabetičari i intolerantni na gluten?

Na dijeti ste, praktikujete veganski način ishrane ili bolujete od dijabetesa, a sanjate o velikoj porciji kremastog sladoleda, nakon kojeg se osećate srećno i lagano?

Da li je to uopšte moguće? Mnogi kažu da jeste – ukoliko kupite veganski ili sladoled bez glutena.

Doduše, nedavno se na Fejsbuku pokrenula polemika oko veganskog sladoleda, gde je jedna grupa ljudi tvrdila da takva poslastica ne postoji i da su oni koji ga jedu u zabludi, jer zapravo ližu zašećerenu vodicu, dok drugi smatraju da je veganski sladoled čist izvor voća i vitamina.

Tragom ove priče pokušali smo da saznamo da li u Novom Sadu postoji veganski sladoled, sladoled za dijabetičare, kao i onaj bez glutena, i našli smo mesto gde tako nešto zaista postoji.Mala poslastičarnica u centru Novog Sada “Zefir” u svojoj ponudi pored uobičajenih sladoleda nudi i ledenu poslasticu za dijabetičare, vegane, ali i ljude koji su intolerantni na gluten. Raznolike torte, originalni sladoledi, tradicionalni kolači i mnoštvo prirodnih čajeva sastavni su deo njihove ponude.

Prepoznaćete ih po prelepom cveću koje krasi lokal u Dunavskoj 19. Ljubazni i simpatični konobar Miloš, sa svojim originalnim brčićima i zdravim smislom za humor, čini ovo mesto još upečatljivijim. On će vam u svakom trenutku pomoći da odaberete ukus baš stvoren za vas, ali će vas ujedno i posavetovati koju kuglu da uzmete ukoliko ste na dijeti ili želite da probate 100 posto veganski sladoled, a opet ukusan i ne tako vodenast kao što neki misle.


U svet sladoleda u “Zefiru” uveo nas je menadžer poslastičarnice, mlađani Radoslav Kostrešević, koji je ujedno razbio i predrasude o veganskom sladoledu.

- Vlasnica lokala je Ruskinja, a njen suprug je iz Srbije, a poslastičarnica je dobila ime po najpoznatijem ruskom slatkišu zefiru, koji je u Rusiji poznat kao i "munchmallow" kod nas. Takođe, Zefir je i bog zapadnog vetra. Zato su vlasnici došli na ideju da se ovde služe 100 posto zdravi slatkiši, pa tako i sladoledi. Pažljivo smo birali najboljeg proizvođača za bazu sladoleda – objašnjava Kostrešević.

Govoreći o veganskim sladoledima, naš sagovornik ističe da nije reč samo o vodi i voću, već da se u sladolednu smesu dodaje baza koja u svom sastavu nema ni jedan sastav životinjskog porekla.

- Veganski sladoledi prave se od 100 posto voća, bez ikakvih dodataka, boja i konzervansa, a u tu smesu se dodaje baza jednog od najpoznatijih svetskih proizvođača sladoleda. U ovim sladoledima nema veštačkih zaslađivača niti šećera, pa njega mogu da jedu i dijabetičari. Takođe imamo sladolede sa mlečnom i sa crnom čokolodaom (70 odsto), a crna čokolada se preporučuje onima koji vode računa o svojoj liniji – ističe naš sagovornik.


Ranije su, kako Kostrešević navodi, sladoled od crne čokolade preporučivali i dijabetičarima, ali to više ne rade jer i ona ipak sadrži šećer, pa im sada nude isključivo voćni. Primetili su da je i sve veći broj ljudi, ali i dece intolerantno na gluten, kao i da sve veći broj kupaca traži ledene poslastice bez glutena, pa su u “Zefiru” započeli i proizvodnju takvog sladoleda.

- Da bi dobili konačan proizvod, potrebno je dobro pripremiti mašine i pribor kako putem njih ne bi ubacili u sladoled tragove glutena. Ujedno je potrebno nabaviti sve sirovine koje u sebi ne sadrže gluten. Veoma je važno da se sladoledi bez glutena odvoje u rashladnoj vitrini od sladoleda koji sadrže gluten, pa se kupcu kugla vadi s posebnom hvataljkom ili lopaticom – kaže Kostrešević, ističući da u proizvodnji imaju tri frižidera gde pažljivo razdvajaju “običan” od “zdravog” sladoleda.

Upitan da li planiraju da uvedu još neke novine i nove sladolede u svoj asortiman, Kostrešević kaže da su razmišljali da uvedu sladoled od aktivnog uglja.

- Reč je crnoj ledenoj poslastici koja svoju boju dobija od sastojka koji je uzgred veoma zdrav – aktivni ugljalj. Sladoled se meša sa aktivnim ugljem koji mu daje crnu boju, ali je aktivni ugalj sam po sebi bezukusan i dosta skup, a kada bismo još uzimali i crne kornete cena bi mu bila znatno veća, pa smo za sad odustali od ove varijante – kaže naš sagovornik i dodaje da se ovde cena kugle sladoleda kreće od 100 dinara pa naviše.


A da im je sladoled jedan od najboljih i najkvalitenijih u gradu, potvrđuje i konobar Miloš, koji ističe da imaju oko 70 odsto stalnih gostiju, odnosno Novosađana koji im se rado vraćaju, ali i da im svakodnevno dolaze nova liva, obično na preporuku svojih rođaka, drugara, komšija…

 

Tekst: Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
10
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Celijakičar

  pre 1267 dana i 3 sata

  Sladoled nije bez glutena!
  Nemojte obmanjivati ljude. Jeo sam prošle godine i imao reakciju na isti tzv. bezglutenski sladoled. Kažem vam kao osoba obolela od celijakije. A i drugi celijakičari sa kojima sam razgovarao su imali reakciju. Još je poslastičar koristio istu kašiku sa kojom uzima i druge sladolede! Intervju ste verovatno radili nakon što mu je neko skrenuo pažnju na opasnost u tragovima...
  Da li dotični poslastičar ima sertifikat o prisustvu glutena koji mora biti manji od 20ppm kako bi bio bezbedan za osobe intolerantne na gluten?
  Uzgred, potvrdu izdaju Fakultet u NSu.

  Oceni komentar:
  0
  3