Otkriven spomenik palim jevrejskim borcima u borbi protiv fašizma

Otkriven spomenik palim jevrejskim borcima u borbi protiv fašizma

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković-Radomirović i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark prisustvovali su otkrivanju spomenika palim borcima novosadskim Jevrejima u borbi protiv fašizma.

Otkrivanju spomenika prisustvovale su i delegacije Pokrajinske vlade, Ambasade Izraela, SUBNOR-a, načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, kao i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Jevrejska opština Novi Sad podnela je inicijativu za postavljanje spomen-obeležja u znak sećanja na hrabre sugrađane, novosadske Jevreje, a spomenik se nalazi na zelenoj površini u dvorištu Sinagoge. 

Pripadnici jevrejske zajednice zajedno sa našim narodom na ovim prostorima nerazdvojne su žrtve u borbi protiv fašizma. Podizanje spomenika je dostojanstven način da se oda pošta i čuva uspomena na pale borce i da se za večnost zabeleže njihova imena i sačuvaju od zaborava. Neka nas ovaj spomenik opominje na obavezu da negujemo zahvalnost i ideale za koje su oni dali svoje živote, i na to šta znači biti slobodan – rekao je Milan Đurić.

Ovaj spomenik ne sme biti samo mesto tugovanja već mesto podsećanja na strahote rata i opomena za sve nas, i za buduće generacije, da ne dozvolimo da se takvi zločini ponove. Negovanje zajedništva i život u slozi, miru i prijateljstvu sa građanima druge vere i nacije je dragocenost našeg Novog Sada, a važna lekcija za sve nas je da moramo biti zajedno u borbi protiv svake vrste nasilja – zaključio je gradonačelnik uz izražavanje zahvalnosti i dubokog poštovanja prema žrtvama. 


Predsednik Jevrejske opštine Mirko Štark je naglasio da je trebalo da prođe 78 godina kako bi se za večnost zabeležila imena Jevreja koji su poginuli u borbi protiv fašizma i na taj način ih sačuvali od zaborava za buduće generacije. 

Zahvaljujući trudu i zalaganju Pavla Katića, jednog od naših najstarijih članova koji se borio godinama za ovo spomen-obeležje, danas prisustvujemo ovom svečanom činu. Veoma je važno da se zapamti da je moja generacija poslednja koja ima indirektno sećanje na Drugi svetski rat, i sve ono što mi ne uradimo, naredne generacije neće uraditi jer će naša sećanja otići u zaborav – rekao je Štark i dodao da su spomenik i knjige koje ostaju za nama su veoma važni, jer čuvaju tragove istorije od zaborava. 

Na spomen-obeležju u vidu granitne ploče uklesan je simbol Davidove zvezde, ispod kojeg je na srpskom, engleskom i hebrejskom jeziku napisano: "Jevreji Novog Sada poginuli u otporu protiv fašizma 1941 - 1945", a uklesana su i 92 imena Jevreja koji su u Novom Sadu dali život za oslobođenje zemlje od fašista.

Spomenik je donirala kamenorezačka radnja Petrović iz Rumenke.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan