Otkrivena spomen-ploča Milici Tomić u Dunavskoj ulici

Otkrivena spomen-ploča Milici Tomić u Dunavskoj ulici

Spomen-ploča Milici Tomić, novinarki, književnici, političarki i pobornici ženskih političkih prava, otkrivena je danas na kući u Dunavskoj ulici 14, gde je Milica Tomić živela.

Spomen-ploču otkrile su članice Odborničke mreže žena Skupštine Grada Novog Sada, a koordinatorka mreže Mirjana Vasilić ocenila je prilikom svečanosti da se otkrivanjem spomen-ploče pokazuje da "smo kao grad sazreli da priznamo i prihvatimo prošlost i izaberemo bolju budućnost".

- Novi Sad je grad u kojem od osnivanja složno žive mnoge nacije, mnoge vere. Novi Sad je grad koji od svih gradova najbolje u sebi objedinjuje duh zajedništva, a Milica Tomić u sebi je objedinila ideju slobode i kosmopolitizma. Evropa je u vreme Milice Tomić bila svojevrsna ženska tamnica. U većini država žene nisu smele da se bave politikom, niti javnim poslom. I što je još poraznije, nisu imale pravo glasa. Milica Tomić se, zahvaljujući ličnoj hrabrosti i porodičnom okruženju, izborila za sva prava, koja Evropljanke nisu imale – poručila je koordinatorka Odborničke mreže žene Skupštine grada Mirjana Vasilić.

 


Ona je dodala da je Milica Tomić imala vrlo važnu ulogu u Velikoj narodnoj skupštini u najvažnijem događaju u modernoj istoriji Srbije - oslobođenju i prisajedinjenju Vojvodine kraljevini Srbiji, istakavši da spomen-ploča šalje snažnu poruku i imperativ da ostanemo posvećeni da naš grad i našu državu zaštitimo od isključivosti bilo koje vrste.

MILICA TOMIĆ bila je osnivačica i vlasnica časopisa "Žena", osnivačica Ženske čitaonice "Posestrima" i jedina Novosađanka izabrana za poslanicu Velike narodne skupštine 1918. godine. Spomen-ploča postavljena je na kući u kojoj je Milica Tomić živela.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan