Otvaranje Kulturnog centra "Svilara" 23. oktobra

Otvaranje Kulturnog centra "Svilara" 23. oktobra

Novi Sad je titulu Evropske prestonice kulture dobio na današnji dan – 13. oktobra 2016. godine, pa je simbolično ovaj datum izbran za početak ključne faze u obnovi i razvoju Kineske četvrti.

Predstavljajući dvogodišnje rezultate rada Fondacije "Novi Sad 2021", direktor Nemanja Milenković istakao je da, prema oceni briselskog Panela eksperata zaduženog za izbor i rad evropskih prestonica kulture, pripreme Novog Sada za 2021. godinu teku veoma dobro.

- "Kineska” je metafora projekta "Novi Sad 2021”. Baveći se činjenicama, utisci su ostali u delu subjektivnih interpretacija. Tako i sada, pozitivne činjenice o našem radu od nezavisnih eksperata nama ostavljaju samo prostor za utisak da smo na dobrom putu i da ćemo na taj način nastaviti da radimo sve do 2021. godine – kazao je Milenković.

On je najavio da će 23. oktobra biti otvorena Kulturna stanica "Svilara" na Podbari, a naredne godine još dve – "OPENS” u Kineskoj četvrti i „Klisa”.


Milenković je rekao da je Fondaciji preostalo da pojača segment razvoja publike i marketinga, a da su nezavisni eksperti kazali da je infrastrukturni deo projekta čak i preambicizan.

Doc. dr Miroslav Vujičić i doc. dr Sanja Kovačić, članovi tima za evaluaciju koji čine nezavisni eksperti Univerziteta u Novom Sadu, predstavili su način istraživanja i rada ovog tima.

- Veoma je dobro što je proces evaluacije krenuo na vreme da bi se jasno iskazali rezultati gde je Novi Sad bio na početku procesa, a gde će biti posle 2021. godine, jer će se time ocenjivati značaj dobijanja titule za naš grad – objasnio je profesor Vujičić.

Da se već sada među građanima beleži jasno pozitivan stav o tituli koju je poneo naš grad (više od 80 odsto građana), navela je dr Sanja Kovačić, i dodala da su efekti titule EPK po grad prepoznaju kao pozitivni, pogotovo kada je reč o razvoju kulturne ponude u gradu, decentralizaciji kulture, uključivanja građana, kao i o razvoju turizma, jer je 96 odsto ispitanika istaklo te dobre strane Evropske prestonice kulture.

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje raspored sahrana novi sad bez vode jkp lisje servisne informacije novi sad Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija Ledena Šuma matičar novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo dnevni horoskop horoskop pošte srbije raspored sahrana i ispraćaja bebe novosadsko porodilište skupština grada novog sada elektrovojvodina bez struje betanija Elektrodistribucija Novi Sad isključenje vode horoskopski znaci novorođenčad novosađani zodijak Dom zdravlja Novi Sad sahrane novi sad štrajk poštara gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević