Otvaranje "Naše vertikalne bašte" na Detelinari

Otvaranje "Naše vertikalne bašte" na Detelinari

"Naša vertikalna bašta" biće otvorena u subotu 18. avgusta u 10 sati na uglu Dr Svetislava Kasapinovića i Cankareve ulice.

 

Reč je o projektu koji se realizuje u okviru mikrogranting poziva Fondacije "Novi Sad 2021" za uređenje javnih prostora.

Kako su organizatori saopštili neophodno je poneti marker, flomaster ili hemijsku kako bi onaj ko želi obeležio sadnicu kao svoju ili na licu mesta zasadio novu  (sadnice humus i saksije će biti pripremljene).

- Pozitivna uloga vertikalne bašte ogleda se u termoregulaciji i smanjenju zagađenosti vazduha, ali i smanjenju uticaja buke i efekta toplotnog ostrva – povećanje srednje temperature vazduha u urbanim sredinama u odnosu na okolinu, apsorbovanju atmosferskog taloga, a može biti prirodno stanište ptica i insekata. Vertikalne bašte, na više načina pozitivno deluju na gradsku sredinu i lјude koji u njoj borave. Oni pre svega obogaćuju vazduh kiseonikom, prečišćavaju vazduh od zagađivača i alergena, povećavaju vlažnost vazduha, snižavaju temperaturu okoline, a na taj način stvaraju svoju specifičnu mikroklimu – kažu organizatori u saopštenju. 

Ekološko udruženje "Zeleni Sad" je kako kažu započeo ovaj projekat sa vizijom da građani Novog Sada, Detelinare imaju inovativni zeleni kutak, koji je potpuno samoodrživ. Na vrhu vertikalne bašte se nalazi kanister koji će sakupljati kišnicu i sistemom kap po kap sprovoditi vodu do sadnica, za okupljanje ljudi koji vole lepo, koji nemaju mesto gde mogu da gaje, brinu, zalivaju biljke na održiv način.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop Elektrodistribucija Novi Sad bez vode odbojka betanija novosađani OK Vojvodina vojvodina ns seme bebe elektrovojvodina Vreme u Novom Sadu isključenja struje isključenje vode Srbija novosadska policija novorođenčad detelinara vremenska prognoza novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad bez struje JKP Vodovod i kanalizacija Spens zdravlje Isključenje struje vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod jkp novosadska toplana