Otvoren festival ''Slovačke narodne nošnje u Vojvodini"

Otvoren festival ''Slovačke narodne nošnje u Vojvodini"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ambasadorka Republike Slovačke Dagmar Repčekova prisustvovali su otvaranju festivala "Slovačke narodne nošnje u Vojvodini" koji ima za cilj da doprinese očuvanju 270 godina duge tradicije i istorije Slovaka u Vojvodini.

Reč je o prvom Festivalu, a organizator je Kulturni centar ''Kisač''. Prema rečima direktora te ustanove, Pavela Surovog, učesnici manifestacije došli su iz svih slovačkih mesta u Vojvodini.

- Nije ovde reč samo o nošnjama, nego o Festivalu koji predstavlja kulturu i tradiciju Slovaka. Slovačka nacionalna zajednica doprinosi internacionalnom kulturološkom bogatstvu Vojvodine, odnosno Srbije, a ovakvi događaji nas čine ponosnim i daju nam za pravo da se kandidujemo za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Ova manifestacija jedna je od mnogih koje pokazuju vekovni suživot i zajedništvo na ovim prostorima - istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

 

Kako je izjavio Igor Mirović, Pokrajinska vlada će uvek podržavati festivale koji predstavljaju kulturu i tradiciju nacionalnih manjina.

- Okupili smo se ovde da pokažemo da smo jedinstveni u različitosti i da poštujemo jedni druge - naglasio je Mirović.

U okviru Festivala upriličena je modna revija nošnji karakterističnih za razna mesta u kojima žive Slovaci. Posetioci su mogli da vide čak 270 različitih nošnji, od kojih su pojedine stare i više od 100 godina. Osim revijalnog dela, Festival prate i dve izložbe: izkožba "Slovačke nošnje u svakodnevnom životu" i jedna ekskluzivna, pripremana 5 meseci. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan