Otvoren jubilarni 50. Bitef

Otvoren jubilarni 50. Bitef

Otvaranjem izložbi objedninjenih nazivom "Nebo nad Bitefom", sinoć je počeo 50. jubilarni Bitef festival, koji će pod sloganom "Na leđima mahnitog bika" do 2. oktobra, sa 12 predstava u devet dana festivala i bogatim pratećim programom, biti epicentar pozorišne umetnosti i kulture.

U zajedničkoj procesiji Bitefovom zvezdanom stazom, mnogobroji ljubitelji pozorišta i poštovaoci festivala prošetali su od RTS-a, do Ateljea 212, galerije "New Moment" i Bitef teatra gde su postavljene izložbe posvećene istorijatu manifestacije. Izložbe su uvrštene u program manifestacije Dani evropske baštine - Kulturno nasleđe i zajednice - živeti s nasleđem.

Program je počeo  izložbom u RTS-u koja prikazuje na koji je način RTS pratio i pomagao Bitef, od njegovog osnivanja. Od zgrade RTS-a, šetnja se nastavila ka Ateljeu 212, pozorištu u okviru koga je Bitef osnovan i koje je organizovalo njegovih prvih 20 izdanja. Sledeća lokacija bila je galerija "New Moment" u kojoj su izloženi plakati Bitefa. Na kraju se publika spustila do zgrade Bitef teatra, pozorišta osnovanog s ciljem da se bavi produkcijom festivala, ali i da tokom pozorišne sezone prati i prepoznaje bitefovske tendencije u okviru lokalne scene izvođačkih umetnosti.

Bitef će svečano biti otvoren večeras u 19.30 časova u Narodnom pozorištu kada će Plesno pozorište "Tao" iz Pekinga, posle trijumfalnih nastupa u Londonu, Parizu, Berlinu i drugim svetskim metropolama, i u Beogradu izvesti predstavu "6&7".

U sali Narodnog pozorišta publiku će pozdraviti mnoge zvezde Bitefa koje su obeležile njegovih 50 godina: Ala Demidova, Majkl Koveni, Natalija Vagapova, Žorž Bani, Eimuntas Nikrošijus, Tomas Ostermajer, kao i regionalni gosti, Dušan Jovanović, Haris Pašović, Borut Šeparović i mnogi drugi.

Trećeg dana festivala, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, biće svečano otvoren 28. kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara (IATC-AICT) pod pokroviteljstvom Grada Beograda. Kongres će otvoriti Žorž Bani i Margaret Sorenson, a na njemu će se okupiti preko stotinu pozorišnih kritičara iz čak 40 zemalja sveta.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

RHMZ bebe jkp novosadska toplana novosadsko porodilište servisne informacije raspored sahrana novi sad radosne vesti betanija horoskop bez vode bez struje gradsko groblje novosađani havarija na vodovodu elektrovojvodina dunav novorođenčad porodilište štrand raspored sahrana i ispraćaja horoskopski znaci vremenska prognoza novi sad almaško groblje Miloš Vučević matična knjiga rođenih jkp lisje EPS servisne informacije novi sad isključenja struje sahrane