Otvoren Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

Otvoren Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

Ispred Češkog magacina, 30 minuta umetnosti označilo je početak Kaleidoskopa kulture uz kombinaciju umetničkih formi koje realizuje tim mladih umetnika vođenih idejom zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture.

 

Otvaranje su u subotu uveče svojim nastupima uveličali i jedna od naših najznačajnijih pijanstkinja Nada Kolundžija, novosadska trupa "Telo  kao instrument" kao i poznati multiinstrumentalista i pevač Slobodan Trkulja uz nesvakidašnji maping i umetničku svetlosnu projekciju.

Bez obzira što je Novi Sad osvežila kiša u subotnjoj noći, multimedijalni performans je održan i na oduševljenje prisutnih simbolično označio početak priče Kaleidoskopa kulture koji će do kraja septembra predstaviti više od 400 kulturnih programa u Novom Sadu.

Direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković  ističe da je ovaj projekat pokrenut da bi bio jedan od legata.

- Pored toga što želimo da tu najvišu amplitudu prikažemo 2021. godine, ovaj projekat sa još jačim, programskim i umetničkim zajedničkim nastupanjem sa svim organizacijama i umetnicima, treba zapravo da nastavi da živi i posle 2021. godine. Ovo je samo pet nedelja kada je on najvidljivijii. Poenta je da ljudi, a to su građani, organizacije, publika i umetnici zajedno kreiraju svoju kulturu, kulturu Novog Sada. Svi oni su deo neviđivog procesa koji se ostvaruje kroz različite programe. Tako Kaleidoskop funkcioniše. To nije samo odnos u kom ste vi publika ili kreator, nego ste vi i kreator i publika i akter. Ljudi su ti koji čine most da se ti programi i procesi zaista dese – rekao je Milenković. 

Slobodan Trkulja kaže da je polaskan što je imao priliku da nastupi na otvaranju projekta ovolikih razmera.

- Ovo je jedinstvena prilika da Novi Sad pokaže to svoje lice Evropske prestonice kulture na jedan drugačiji način. Srpska Atina nije imala do sad ovakav jedan projekat. Ono što je značajno jeste da ćemo svi imati priliku da u sledećih 40 dana vidimo, doživimo i budemo inspirisani  vizijom i umetnošću raznih stvaraoca. Čast mi je što sam imao priliku da budem deo Kaleidoskopa – rekao je Trkulja. 

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad bez vode RHMZ JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije jkp lisje elektrovojvodina izmena režima saobraćaja bebe betanija vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište jkp novosadska toplana Isključenje struje isključenje vode Aleksandar Vučić matičar novi sad Elektrodistribucija Novi Sad novosadska policija isključenja struje sahrane novi sad protest taksista servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja novosađani novorođenčad bez struje 27. novosadski maraton KCV klinika za ginekologiju i akušerstvo