Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu

Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu

U prostoru Novosadskog sajma u sredu 7. marta otvorene su dve manifestacije - Međunarodni sajam knjiga i 23. Međunarodna izložba umetnosti "Art Ekspo".

Ukazujući na značaj povezivanja, sinergije i multidisciplinarnosti, kao imperativa savremenog poimanja kulturne delatnosti, kao i na obavezu koju Grad Novi Sad kao Evropska prestonica kulture ima, da podstiče građane na aktivno učestvovanje u kulturnom životu, program je svečano otvorio Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

- Veoma mi je drago što je Salon knjiga koji se godinama održavao u Novom Sadu prerastao u Sajam. Grad Novi Sad, kao i Novosadski sajam nastoji da se realizacijom projekta Novi Sad 2021 kontinuirano razvija, koristi svoje potencijale i kapacitete i da se svojim delovanjem i stalnim inovacijama dobro pozicionira u regionu i Evropi – rekao je Rožić.

Prisutnima su se takođe obratili izvršni direktor za pravne i opšte poslove Novosadskog sajma Nikola Lovrić i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević koja je tom prilikom istakla da će Pokrajinski sekreterijat nastaviti da podržava ovu manifestaciju jer ona predstavlja kulturu Vojvodine.

Prilikom otvaranja manifestacije „Art Ekspo“, dodelom nagrada "Laza Kostić" zvanično su počeli i "Dani Laze Kostića". Priznanje je ove godine dodeljeno Slobodanu Vladušiću za knjigu ''Književnost i komentari'' objavljenu u izdanju ''Službenog glasnika Beograd''.


Pored glavne nagrade, uručeno je i priznanje za izdavački poduhvat i to novosadskom ''Platoneumu'' za ediciju ''Kulturna baština u Srbiji''. Specijalne nagrade pripale su Andrićevom institutu, Andrićgradu za celokupnu izdavačku delatnost, nagradu za objavljivanje dvotomnog dela ''Teorija komunikativnog delovanja'' Jirgena Habermasa dobila je ''Akademska knjiga'', a nagrađen je i ''Službeni glasnik Beograd'' za ''Istoriju beogradskih svetinja'' Zorana M. Jovanovića.

Vule Ružić dobio je priznanje u novoustanovljenoj kategoriji za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu za ''Roman bez ormana'' koji je objavio ''Službeni glasnik Beograd'', a takođe novoustanovljeno priznanje Novosadskog sajma, za najbolje prozno ostvarenje koje spaja tradiciju i modernost, uručeno je Milošu Latinoviću za roman ''Četiri ludila'' u izdanju ''Vulkana''.

Sajam knjiga i izložba "Art Ekspo" biće otvoreni do 12. marta, a prema rečima organizatora, posetioce očekuju atraktivni novi segmenti i izlagači,  programi u okviru „Dana Laze Kostića”, premijerna izdanja, brojne promocije, izložbe, festivali, popusti, osmomartovske akcije, poklon-igre.

Radno vreme Sajma je od 10 do 19 časova, a ulaz je besplatan.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • nema deda mraza

    pre 2230 dana i 16 sati

    pa mogao je i gradonacelnik obuci siroke farmerice da bude u stilu

    Oceni komentar:
    0
    0