Otvoren novi kreativni centar "Prostor" u Petrovaradinu

Otvoren novi kreativni centar "Prostor" u Petrovaradinu

Novi kreativni centar PROSTOR otvoriće vrata za javnost od 1. septembra, kao prvi korak ka kontinuiranom stimulansu za buđenje i revitalizaciju Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, najavljeno je na konferenciji za medije Umetničke asocijacije "Inbox", održanoj danas, uz učešće gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića.

Istovremeno, najavljen je i početak 18. Festivala uličnih svirača - Gradić festa, koji će biti održan od 30. avgusta do 1. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Ideja Umetničke asocijacije “Inbox” je da PROSTOR u Beogradskoj ulici 11 u Petrovaradinu bude poligon za razmenu znanja, iskustva i ideja, ali i mesto za zajednički rad i stvaranje. Osim konferencija, seminara, predavanja i radionica iz različitih oblasti, PROSTOR će biti mesto za izložbe, performanse, akustrične svirke, filmske projekcije i druge aktivnosti.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, istakao je zadovoljstvo zbog otvaranja novog prostora namenjenog kulturnim i drugim kreativnim sadržajima u delu grada koji do sada nije imao takvu ustanovu. On je ukazao i na značaj Festivala uličnih svirača u nastojanju da se Podgrađe revitalizuje i dobije novu namenu, kao vredna i lepa gradska četvrt bogate kulturne ponude, atraktivnija za turističke posete, posao i život nego što je bila do sada.
 
Kao posebno važan momenat za dovršetak ideje o prenameni ove gradske četvrti od velikog istorijskog značaja, Vučević je istakao skorašnje potpuno puštanje u saobraćaj novoizgrađenog Žeželjevog mosta, čime će se stvoriti uslovi za dodatno rasterećenje saobraćaja i njegovu eventualnu preregulaciju i mogućno izmeštanje iz Podgrađa. Na tu mogućnost ukazao je i arhitekta Darko Polić iz Zavoda za urbanizam Novog Sada, naglasivši da su gradski urbanisti sada u fazi razmatranje ideje - šta dalje činiti u ovom slučaju:
 
- Podgrađe je, istorijski gledano, oduvek bilo na putu komunikacije Beograd - Budimpešta, ali je Festival uličnih svirača uticao na nove pogleda na mogućnosti ove četvrti. Slična situacija bila je i u momentu kada je centar Novog Sada zatvaran za saobraćaj - rekao je Polić i naglasio da otvaranje PROSTORa dodatno ukazuje na nove potencijale ove sredine.
 
 
Bogat i zanimljiv sadržaj očekuje posetioce kreativnog centra PROSTOR već od 1. septembra, neposredno po okončanju Festivala uličnih svirača - Gradić festa, najavila je izvršna direktorka asocijacije "Inbox", Natali Beljanski Popović.
 
- Gradić je samo jedna od tema kojom ćemo se baviti kroz rad ovog kreativnog centra i njegove programe, a PROSTOR ćemo rado podeliti i sa drugim udruženjima, organizacijama i pojedincima sa zanimljivim idejama koje nam pomažu da postanemo bolji. Svi programi i sadržaji u PROSTORU će promovisati jednakost, solidarnost, ljudska prava, udruživanje i slobodu izražavanja - istakla je Beljanski Popović i ukazala na veliku pomoć i podršku pri realizaciji ove ideje, kao i čitave revitalizacije Podgrađa, od strane Mesne zajednice Petrovaradin, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, kao i samih stanovnika Podgrađa.
 
Prve aktivnosti u PROSTORu biće vidljive već tokom predstojećeg Festivala uličnih svirača, kada će, između ostalog, tu biti održani konferencija i okrugli sto “Upotreba baštine”, kao i audio-vizuelni događaj “Different Trains” Kvarteta Bilitis. Festival uličnih svirača će biti otvoren 30. avgusta, povorkom građana i učesnika od Trga slobode do Beogradske kapije, uz spektakularan koncert španskog pijaniste i performera Davida Morena.
 
Festival uličnih svirača - Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija “Inbox”, uz podršku Grada Novog Sada i AP Vojvodine.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija Vreme u Novom Sadu servisne informacije servisne informacije novi sad sahrane jkp novosadska toplana Spens isključenja struje horoskop bez struje novosadsko porodilište bez vode Isključenje struje elektrovojvodina RHMZ plato spensa klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad maturanti javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija gradsko groblje bebe isključenje vode novosađani vremenska prognoza novi sad Elektrodistribucija Novi Sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Republički hidrometeorološki zavod