Otvoren Novosadski dečji kulturni centar (FOTO)

Otvoren Novosadski dečji kulturni centar (FOTO)

U Radničkoj ulici, na broju 20, danas je svečano otvorena najmlađa ustanova kulture čiji je osnivač Grad Novi Sad.

Kako se navodi u saopštenju iz Gradske kuće, Novosadski dečji kulturni centar počeo je s radom u maju 2019. godine, a u svojoj praksi oslanjaće se na programe realizovane u okviru Manifestacije kulture i obrazovanja dece "Raspustilište" koja ima tradiciju dugu preko 35 godina. Prilikom otvaranja prisutnima su se obratili gradonačelnik Miloš Vučević i  v. d. direktora NSDKC Aleksandra Lukić, a nastupili su Hor OŠ "Petefi Šandor" i "Mali bend Do Re Mi".

– Ovo je investicija, pre svega u našu budućnost, u našu decu, koja će na adresi NSDKC imati moderno opremljen galerijski prostor, likovni atelje, učionice, multifunkcionalnu sportsku halu i sve ono što je neophodno da klinci imaju najbolje uslove za učenje, rad, druženje i uživanje. Adaptirano je 600 kvadratnih metara, radovi su finansirani iz budžeta Grada sa 20 miliona dinara, a izvelo ih je JKP "Stan". Za nas je to veoma značajna simbolika, jer je to preduzeće bilo u velikim problemima, a danas je u stanju da radi i pozitivno posluje – rekao je između ostalog gradonačelnik Vučević i pozvao najmlađe Novosađane da zajedno sa roditeljima, učiteljima ili nastavnicima posete Novosadski dečji kulturni centar.


Direktorka NSDKC Aleksandra Lukić istakla je da je cilj bio da deca od najmlađeg uzrasta razviju potrebu za kulturom i stvore permanentnu naviku za pohađanje kulturnih aktivnosti.

– Ovo je najnovija gradska ustanova kulture koja je posvećena deci najmlađeg uzrasta, kao i mladima koji završavaju srednju školu. U ovom prostoru će zaposleni i angažovani saradnici svoje aktivnosti temeljiti na dugogodišnjem radu sa najmlađima i na bogatom iskustvu – rekla je Aleksandra Lukić.


Radovi na adaptaciji prostora za potrebe nove gradske kulturne ustanove počeli su početkom jula i od danas će u tom prostoru za decu i mlade biti organizovane brojne aktivnosti. Predviđen je program sastavljen od muzičkih i filmskih festivala, programa kulture, likovnih i dramskih radionica, dečjih izložbi, dramskog studija, pozorišnih predstava i savremenog cirkusa. Funkcionisanje Novosadskog dečjeg kulturnog centra realizovaće se kroz dve vrste programa. Prvi je saradnja s novosadskim predškolskim ustanovama i osnovnim školama, u okviru koje će deca imati priliku da organizovano dolaze na programe, a druga su aktivnosti na koje će deca dolaziti s roditeljima.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan