Otvoren peti "Sabor u Vojvodini"

Otvoren peti "Sabor u Vojvodini"

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je svečanom otvaranju petog "Sabora u Vojvodini" koji organizuje Udruženje za negovanje i očuvanje srpske tradicije "Zvuci s kamena". Ta manifestacija je ove godine posvećena srpskom dobrovoljačkom pokretu u Prvom svetskom ratu, posebno sećanju na žrtve dobrovoljaca na Dobrudži i Kajmakčalanu 1916. godine.

- Kako su naglasili organizatori ovog skupa, Sabor je ove godine posvećen hrabrim srpskim dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu. Sve ono što su oni uradili za nas, kako bismo danas živeli u slobodi, neće nikada biti zaboravljeno. Zauvek će živeti sećanje na njihovo delo i žrtve na Dobrudži i Kajmakčalanu, pre tačno jednog veka. Udruženje  "Zvuci s kamena" predstavlja svojevrsne hroničare bogate tradicije našeg naroda. Oni kroz sakupljanje i izvođenje tradicionalnih pesama čuvaju nacionalno blago, približavajući se najraznovrsnijoj publici i to je ono što Gradska uprava za kulturu pozdravlja i što će nastaviti da podržava - rekao je Dalibor Rožić.

Festival se organizuje s ciljem da se svake godine okupe kvalitetni izvođači izvornog pevanja i sviranja na tradicionalnim instrumentima. Organizatori  "Sabora u Vojvodini" su se zahvalili Gradskoj upravi za kulturu koja kontinuirano pruža podršku Udruženju za negovanje i očuvanje srpske tradicije  "Zvuci s kamena" i koja je pomogla organizovanje memorijala. Posebno su istakli da je još jedan povod za održavanje Sabora upravo u Novom Sadu, taj što su dobrovoljci iz Prvog svetskog rata, kojima je ovogodišnja manifestacija i posvećena, osnovali i dva prigradska naselja koja pripadaju Gradu Novom Sadu, a to su Veternik i Stepanovićevo.

Na manifestaciji su pored domaćina, muzičkog sastava "Zvuci s kamena", tokom večeri nastupili mnogobrojni umetnici iz Srbije, recitatori, glumci, gajdaši, kulturno - umetnička društva i pevačke grupe.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

epk 2021 Daško i Mlađa novorođenčad elektrovojvodina lisje opens 2019 almaško groblje novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad gradsko groblje bebe Spens betanija radosne vesti Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje servisne informacije novi sad hrana jkp lisje bez vode bez struje sahrane Fruška gora groblje servisne informacije Isključenje struje sahrane novi sad havarija na vodovodu OK Vojvodina JKP Vodovod i kanalizacija