Otvoren Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini (FOTO)

Otvoren Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini (FOTO)

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, tradicionalnu manifestaciju pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova koja promoviše preduzetništvo žena iz seoskih područja otvorio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Očuvanje, oživljavanje i razvoj vojvođanskih sela, kako je Mirović tom prilikom rekao, uključujući i podsticanje mladih ljudi da ostanu u njima, jedan je od prioriteta, i da će Pokrajinska vlada nastaviti da podržava projekte koji afirmišu žensko stvaralaštvo i podstiču ekonomsko osnaživanje žena.

- Vi ste simbol razvoja naših sela i očuvanja bogate tradicije koja je stvarana vekovima, vi sa svojim proizvodima obogaćujete kulturnu, turističku i privrednu ponudu pokrajine i stvarate brend po kome možemo biti poznati – istakao je Mirović.

 

 

Diana Milović, direktorka pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova izjavila je da je ovo prilika da se šira javnost upozna sa kreativnošću i preduzetničkim duhom seoskih žena, te dodala da je ovogodišnja manifestacija okupila 220 udruženja žena iz AP Vojvodine.

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini održava se povodom obeležavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana seoskih žena, kako bi zemlje širom sveta ukazale na poseban doprinos žena i njihovu ključnu ulogu na selu.

 

 

Otvaranju Sajma prisustvovao je i Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Rukotvorine, vez, tkanice, suvenire i tradicionalnu vojvođansku hranu pripremljenu po starinskim receptima, predstavile su blizu 200 seoskih udruženja žena iz svih opština i gradova Vojvodine.

Posetioci su mogli da vide rukotvorine od slame, ljuštike, lutke  krpenjače, tkane šalove, krpare, slike od slame, vez i igru sa koncem, i probaju rolovani sir, kisačku sarmu, staparsku listaru, ajvar i pindžur, kompote, salate i druge poslastice iz kuhinje vojvođanskih žena.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane RHMZ vremenska prognoza novi sad horoskop elektrovojvodina bez struje Republički hidrometeorološki zavod Aleksandar Vučić bez vode betanija bebe jkp novosadska toplana Elektrodistribucija Novi Sad novosađani klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević gradsko groblje raspored sahrana novi sad Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad maturanti novorođenčad isključenje vode novosadsko porodilište vremenska prognoza isključenja struje Spens servisne informacije javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija