Otvoren Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini (FOTO)

Otvoren Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini (FOTO)

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, tradicionalnu manifestaciju pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova koja promoviše preduzetništvo žena iz seoskih područja otvorio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Očuvanje, oživljavanje i razvoj vojvođanskih sela, kako je Mirović tom prilikom rekao, uključujući i podsticanje mladih ljudi da ostanu u njima, jedan je od prioriteta, i da će Pokrajinska vlada nastaviti da podržava projekte koji afirmišu žensko stvaralaštvo i podstiču ekonomsko osnaživanje žena.

- Vi ste simbol razvoja naših sela i očuvanja bogate tradicije koja je stvarana vekovima, vi sa svojim proizvodima obogaćujete kulturnu, turističku i privrednu ponudu pokrajine i stvarate brend po kome možemo biti poznati – istakao je Mirović.

 

 

Diana Milović, direktorka pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova izjavila je da je ovo prilika da se šira javnost upozna sa kreativnošću i preduzetničkim duhom seoskih žena, te dodala da je ovogodišnja manifestacija okupila 220 udruženja žena iz AP Vojvodine.

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini održava se povodom obeležavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana seoskih žena, kako bi zemlje širom sveta ukazale na poseban doprinos žena i njihovu ključnu ulogu na selu.

 

 

Otvaranju Sajma prisustvovao je i Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Rukotvorine, vez, tkanice, suvenire i tradicionalnu vojvođansku hranu pripremljenu po starinskim receptima, predstavile su blizu 200 seoskih udruženja žena iz svih opština i gradova Vojvodine.

Posetioci su mogli da vide rukotvorine od slame, ljuštike, lutke  krpenjače, tkane šalove, krpare, slike od slame, vez i igru sa koncem, i probaju rolovani sir, kisačku sarmu, staparsku listaru, ajvar i pindžur, kompote, salate i druge poslastice iz kuhinje vojvođanskih žena.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan