Otvoren treći "Šekspir festival“ (FOTO)

Otvoren treći "Šekspir festival“ (FOTO)

Sinoć je u prelepom ambijentu vile Stanković u Čortanovcima otvoren treći po redu "Šekspir festival".

Manifestacija, jedinstvena na ovim prostorima, uspela je da za vrlo kratko vreme od objavljivanja programa rasproda sve ulaznice za otvaranje, a među srećnicima koji su uspeli da se dočepaju svog mesta u ovom neobičnom teatru našao se i deo redakcije portala mojnovisad.com

Od prvog momenta kada uđete u prostor vile Stanković ostajete očarani njenom lepotom i shvatate zašto je organizator baš tu odlučio da organizuje festival posvećen jednom od najvećih pisaca u istoriji književnosti. Arhitektura koja će vas u tren oka vratiti u neko staro vreme i predivan pogled duž Dunava lako će vas namamiti da se osećate kao da prisustvujete pravom spektaklu, što predstave sa repertoara uistinu i jesu.

Vila Stanković je, inače, zatvorena za javnost, što lokaciju ove manifestacije čini još intrigantnijom. Besprekorno očuvana ona služi kao mesto za sastančenje funkcionera AP Vojvodine i brojnih bitnih gostiju regiona, te je običnim damama i gospodi uglavnom nedostupna. Nažalost, ni sam status ove lokacije, kao ni činjenica da isti vodi čuveni reditelj Nikita Milivojević, nije pomogla organizatorima da ispune repertoar onako kako su planirali. Tako se na istom našlo samo četiri predstave od predviđenih osam.

Ipak, uprkos manjem budžetu, za šta možemo kriviti isključivo Ministarstvo kulture (a koga drugog?) organizacija ovogodišnjeg "Šekspir“ festivala je na zavidnom nivou, baš kako i treba da bude. 

Osim što će u Čortanovcima ove nedelje gostovati vrhunski ansambli iz raznih delova sveta, festival karakteriše i opuštena atmosfera koja se uglavnom  ne viđa na kulturnim događajima sličnog tipa. Tome u prilog najviše govori slika glumaca koji se u pauzi predstave šetkaju po vili zajedno sa publikom. Doterani čuvari, promoterke, kao i svi članovi organizacije uvek su nasmejani i spremni da vam odgovore na svako pitanje, a organizovan je bio i vrlo pristupačan prevoz iz Novog Sada.

Uz sve to, prvo veče festivala je svima išlo naruku, a naročito ansamblu čuvenog "Gloub teatra“ iz Londona, koji je likove iz jedne od najranijih Šekspirovih komedija, "Dva viteza iz Verone“, poveo na svojevrsno putovanje kroz vreme. Tako je priča o pohlepnoj i egoističnoj gospodi iz Verone i njihovim damama sada smeštena u šezdesete godine prošlog veka, u doba muzičke i seksualne revolucije čiji se ambijent odlično uklopio sa tematikom predstave. Razigrani glumci izvukli su maksimum iz svake od dodeljenih uloga, a oni najveštiji među njima tumačili su čak nekoliko uloga. Gloubovi "Vitezi iz Verone“ uspeli su u svom naumu da klasično štivo predstave na jedan pomalo šašav i vispren način, što će sigurno potvrditi svako ko se sinoć našao na čortanovačkim tribinama.

Sama činjenica da je bilo potrebno svega nekoliko dana da se karte za "Dva viteza iz Verone“ u potpunosti rasprodaju (što će, pretpostavljamo, biti slučaj i sa ostalim predstavama), govori u prilog tome da je naša publika prosto željna ovakvih dešavanja. To što baš ove nedelje na teritoriji Novog Sada (i okoline) imamo priliku da uživamo u dva pozorišna i jednom filmskom festivalu ipak je retkost. Kada će naše "kulturne vođe“ uspeti da shvate koliki je potencijal ovakvih manifestacija, ostaje da se vidi. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje gradsko groblje jkp lisje opens 2019 raspored sahrana novi sad opens distrikt isključenja struje sahrane sahrane novi sad almaško groblje isključenje vode lisje havarija na vodovodu novorođenčad policija štrand Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište Novo naselje horoskop raspored sahrana i ispraćaja bez vode novosadska policija bebe servisne informacije Spens servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina betanija