Otvoren Virtuelni olimpijski muzej za 111. rođendan Olimpijskog komiteta Srbije (FOTO)

Otvoren Virtuelni olimpijski muzej za 111. rođendan Olimpijskog komiteta Srbije (FOTO)

U beogradskom hotelu "Moskva", gde je 23. februara 1910. godine osnovan Srpski olimpijski klub, obeleženo je 111 godina olimpijskog pokreta u Srbiji.

Poštujući višegodišnju tradiciju, na spomen ploču ispred hotela u kojem je osnovan Srpski olimpijski klub, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković položio je lovorov venac i intonirana je himna Srbije. Ovom prilikom pušten je u rad Virtuelni olimpijski muzej, inovativni projekat Olimpijskog komiteta Srbije koji je podržan od strane kompanije DDOR osiguranje i fonda “Olimpijska solidarnost” Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Usled aktuelnih epidemioloških okolnosti i mera koje je Vlada Srbije donela u cilju suzbijanja negativnih efekata od posledica infekcije Kovid-19, ove godine manifestacija je obeležena, ali uz svedeniji i prilagođen program, koji se odvijao ispred hotela “Moskva“ bez prisustva gostiju i zvanica. U svom obraćanju zvanicama, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je da uzvišene ideje koje nosi olimpijski pokret od samog početka moraju ostati vodilja i u današnjim vremenima.Kada smo se pre tačno godinu dana okupili na ovom istom mestu, nismo mogli da pretpostavimo da ćemo iza nas ostaviti veoma izazovnu godinu. Godinu u kojoj su čak pomerene i Olimpijske igre u Tokiju, ali i godinu u kojoj je Olimpijski komitet Srbije, kao i ceo olimpijski pokret pokazao svoju snagu i odlučnost, odlučnost da se i u teškoj situaciji pandemije virusa Kovid-19 izdignemo iznad izazova, brinemo za naše sportiste i radimo na promociji olimpizma i najlepših ljudskih i sportskih vrednosti koje taj pokret nosi sa sobom. Te vrednosti u teškim vremenima kakva su danas, daju svima nadu, i zato moramo istrajati u našoj misiji – rekao je Maljković.

Maljković je podsetio prisutne i na osnivače Srpskog olimpijskog kluba i zahvalio im se na viziji koju su imali.

− Moramo istrajati i zbog generala Svetomira Đukića i njegovih kolega oficira, koji su baš na ovom mestu započeli tradiciju Olimpijskog komiteta Srbije, na današnji dan dugu 111 godina. Ti časni oficiri u amanet su nam ostavili ideje viteštva i fer pleja u sportu, ideje koje danas treba preneti i u svakodnevni život i komunikaciju, kako bi se vratili pravim vrednostima. Danas zajedno bacamo pogled u svetliju budućnost i godinu, u kojoj nas očekuju Olimpijske igre u Tokiju, gde ćemo predstavljati našu predivnu Srbiju i  stremiti ka što boljim rezultatima – istakao je Maljković.

Obeležavanje 111. rođendana Olimpijskog komiteta Srbije proteklo je u znaku puštanja u rad Virtuelnog olimpijskog muzeja, inovativnog projekta Olimpijskog komiteta Srbije koji je podržan od strane kompanije DDOR osiguranje, zvaničnog osiguranja Olimpijskog komiteta Srbije i fonda “Olimpijska solidarnost” Međunarodnog olimpijskog komiteta.


 

Predsednik Izvršnog odbora kompanije DDOR osiguranje, Đorđo Markeđani čestitao je rođendan Olimpijskom komitetu Srbije, predsedniku Maljkoviću i njegovom timu i svim olimpijcima.

Izuzetna je čast i veliko zadovoljstvo biti deo Olimpijskog tima Srbije sa kojim delimo iste vrednosti, motivaciju i veru u fer plej. U prethodnoj, veoma izazovnoj godini, pokazali smo zajednički da ostajemo na putu pravih vrednosti. Kompanija DDOR osiguranje veruje u ovo partnerstvo i drago mi je što mogu da najavim da ostajemo uz naš Olimpijski komitet i u narednom olimpijskom ciklusu – pratimo hrabre. Podrška koju pružamo u realizaciji virtuelnog Olimpijskog muzeja oslanja se i na našu strategiju adekvatnog kombinovanja tradicije i inovativnosti i digitalizacije. U svoje i u ime svih kolega iz DDOR osiguranja, šaljem iskrene želje za što boljim rezultatima svim našim olimpijcima – rekao Markeđani

Naša olimpijka i proslavljena strelkinja, Zorana Arunović, donirala je danas Olimpijskom muzeju opremu u kojoj je nastupala na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Pored ove memorabilije, svi koji posete sajt olimpijskimuzej.rs imaće priliku da se upoznaju sa bogatom istorijom olimpizma u Srbiji i “prošetaju” kroz virtuelni muzej Olimpijskog komiteta Srbije.


23. februara 1910. godine, na četvrtom spratu beogradskog hotela “Moskva“, u redakciji lista “Novo vreme“, osamnaest oficira na čelu sa generalom Svetomirom Đukićem, osnovali su Srpski olimpijski klub i postavili temelje Olimpijskog pokreta u Kraljevini Srbiji.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan