Otvorena humanitarna izložba Hrvatskog kulturnog centra za pomoć Betaniji

Otvorena humanitarna izložba Hrvatskog kulturnog centra za pomoć Betaniji

U dvorcu "Eđšeg" u Novom Sadu u ponedeljak je otvorena prodajna izložba slika koje su nastale na slikarskoj koloniji pod nazivom "Poklon za budućnost" nedavno održanoj u Petrovaradinu u okruženju crkve Gospe Snježne na Tekijama.

Organizator je Hrvatski kulturni centar u saradnji sa HКPD "Stanislav Prepre" i HКPD "Franjo Štefanović" iz Novog Sada, uz podršku Gradske uprave za kulturu.

Kako se navodi u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika, hrvatski umetnici iz Subotice, Sombora, Belišća, Vukovara, Osijeka i Novog Sada uzeli su učešće u koloniji, a rezultat njihovog umetničkog rada su 32 slike izložene u "Eđšegu" koje će se aukcijski prodavati, a prihod od prodatih dela biće uplaćen novosadskom porodilištu.

- Кada pogledamo likovna dela izložena u Eđšegu, očigledno je da su hrvatski umetnici imali više nego ugodan ambijent za stvaranje. Akademski slikari, kao i amateri, stvorili su preko trideset umetničkih slika, a zahvaljujući ljudima koji će na današnjoj aukciji kupiti njihova dela, naše novosadsko porodilište steći će uslove da prikupljenim sredstvima poboljša kvalitet svojih usluga. Ovo je proizvod odlične saradnje Grada Novog Sada i Hrvatskog kulturnog centra, a najlepše od svega je što su i slikari veoma zadovoljni i što su sa oduševljenjem dali svoj nesebičan doprinos, a sve u cilju humanosti i jačanja prijateljstva – rekao je na otvaranju član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.


Upravnik Кlinike za ginekologiju i akušerstvo Кliničkog centra Vojvodine prof dr. Tihomir Vejnović zahvalio se organizatorima na donaciji, i rekao da je ona znak ne samo dobre volje, nego i dobrote i humanosti. On je napomenuo da se u novosadskoj "Betaniji" godišnje rodi oko sedam hiljada beba, i da svaka donacija i pažnja koje se usmeravaju prema budućnosti i deci predstavljaju humanost i dobročinstvo.

Hrvatski kulturni centar do sada je realizovao brojne projekte i učestvovao na važnim manifestacijama koje organizuju ustanove kulture u Srbiji, a prema rečima organizatora ova izložba pored humanitarnog karaktera predstavlja i simboličan izraz zahvalnosti za dobru saradnju sa Gradom Novim Sadom, navodi se u saopštenju iz Gradske kuće.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan