Otvorena izložba posvećena vojvodi Petru Bojoviću

Otvorena izložba posvećena vojvodi Petru Bojoviću

Izložba "Vojvoda Petar Bojović - život i pobede" koja je postavljena u Kulturnom centru povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i ulaska srpske vojske u Novi Sad, otvorena je u petak.

Tom prilikom Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić je rekao da su oslobođenje Novog Sada u Prvom svetskom ratu i prisajedinjenje ovih prostora ondašnjoj Kraljevini Srbiji ključni i prelomni momenti u razvoju našeg grada, kao administrativnog, političkog i kulturnog centra.

 

 

- Danas je veliki dan za naš grad, danas obeležavamo 100 godina od oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, 100 godina od ulaska srpske vojske u grad i 100 godina od kada su vojnici majora Bugarskog doneli slobodu i mir našem gradu. Zbog toga je veoma važno da mi danas pričamo o slobodi i cenimo mir, svesni naše obaveze da obeležavanjem važnih datuma u našoj istoriji doprinosimo sveobuhvatnom sagledavanju istorijskih procesa, jer ukupnost istorijskih procesa učinili su da danas budemo ono što jesmo, imajući u vidu da je istorija deo indentiteta, kako nacije tako i pojedinca - rekao je Dalibor Rožić.

Svi zainteresovani građani mogu da posete izložbu do 17. novembra u Kulturnom centru Novog Sada na Tribini mladih. Nakon otvaranja izložbe u velikoj sali Kulturnog centra publika je imala priliku da premijerno pogleda dokumentarno-igrani film "Oslobođenje Novog Sada 1918" koji je snimljen prema knjizi dr Slobodana Bjelice u produkciji Novosadske televizije, a po scenariju i režiji Ognjena Petkovića.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad opens 2019 elektrovojvodina raspored sahrana novi sad policija raspored sahrana i ispraćaja bez struje opens distrikt servisne informacije novorođenčad novosadska policija novosadsko porodilište bebe sahrane novi sad Isključenje struje gradsko groblje sahrane isključenja struje Novo naselje betanija Elektrodistribucija Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje izmena režima saobraćaja jkp bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode horoskop novosađani