Otvorena izložba posvećena vojvodi Petru Bojoviću

Otvorena izložba posvećena vojvodi Petru Bojoviću

Izložba "Vojvoda Petar Bojović - život i pobede" koja je postavljena u Kulturnom centru povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i ulaska srpske vojske u Novi Sad, otvorena je u petak.

Tom prilikom Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić je rekao da su oslobođenje Novog Sada u Prvom svetskom ratu i prisajedinjenje ovih prostora ondašnjoj Kraljevini Srbiji ključni i prelomni momenti u razvoju našeg grada, kao administrativnog, političkog i kulturnog centra.

 

 

- Danas je veliki dan za naš grad, danas obeležavamo 100 godina od oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, 100 godina od ulaska srpske vojske u grad i 100 godina od kada su vojnici majora Bugarskog doneli slobodu i mir našem gradu. Zbog toga je veoma važno da mi danas pričamo o slobodi i cenimo mir, svesni naše obaveze da obeležavanjem važnih datuma u našoj istoriji doprinosimo sveobuhvatnom sagledavanju istorijskih procesa, jer ukupnost istorijskih procesa učinili su da danas budemo ono što jesmo, imajući u vidu da je istorija deo indentiteta, kako nacije tako i pojedinca - rekao je Dalibor Rožić.

Svi zainteresovani građani mogu da posete izložbu do 17. novembra u Kulturnom centru Novog Sada na Tribini mladih. Nakon otvaranja izložbe u velikoj sali Kulturnog centra publika je imala priliku da premijerno pogleda dokumentarno-igrani film "Oslobođenje Novog Sada 1918" koji je snimljen prema knjizi dr Slobodana Bjelice u produkciji Novosadske televizije, a po scenariju i režiji Ognjena Petkovića.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan