Otvorena izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata"

Otvorena izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata"

Jedinstvena izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata", koja obuhvata najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara, tri izložbene postavke i povezuje čak četiri zemlje, otvorena je sinoć na Trgu galerija.

Time je počela nedelja vizuelne umetnosti u okviru aktuelnog Kaleidoskopa kulture. Jedan od ključnih projekata Evropske prestonice kulture, povezao je galerije od nacionalnog značaja – Spomen zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Matice srpske, gde su dve izložbene postavke i Galeriju likovne umetnosti poklon zbirku Rajka Mamuzića, koja ima programski udeo, ali i Galeriju slika "Sava Šumanović" u Šidu, gde je treća izložbena postavka.

Šumanovićevo slikarstvo između 1919. i 1940. godine biće predstavljeno delima iz tri navedena muzeja, ali i zahvaljujući pozajmici umetnikovih dela iz vodećih nacionalnih institucija kulture, zatim muzeja iz Hrvatske, Severne Makedonije i Francuske. Program svečanog otvaranja izložbe obuhvatio je i projekat ChoreoChroma, koji polazište ima u slikarstvu Save Šumanovića.

Kaleidoskop kulture traje do 7. oktobra, a nakon nedelje vizuelne, poslednja nedelja posvećena je primenjenoj umetnosti.

Autorka izložbe je Milana Kvas, a otvorena je do 4. decembra.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan