Otvorena izložba "Tri veka Almaškog kraja" u Arhivu grada Novog Sada

Otvorena izložba "Tri veka Almaškog kraja" u Arhivu grada Novog Sada

U Arhivu Grada svečano je otvarana izložba ,,Tri veka Almaškog kraja'' koju je priredio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada u saradnji sa Istorijskim arhivom Grada Novog Sada, udruženjem građana „Almašani“, Osnovnom školom „Ivan Gundulić“ i Departmanom za arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Izložba će biti otvorena za javnost do 11. decembra u Ulici Filipa Višnjića br. 2a.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je svečanom otvaranju izložbe i tom prilikom istakao:

- „Tri veka Almaškog kraja“ je jedinstvena izložba nastala kao zajednički projekat Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Istorijskog arhiva i njihove saradnje sa drugim institucijama i udruženjima građana. U pitanju je odlična sinergija, odnosno bliska saradnja između institucija kulture i udruženja čija je osnovna delatnost kultura, a kroz afirmaciju istorijskog nasleđa i svega onog što čini naš grad prepoznatljivim u regionu. Održavanje izložbi sa ovom tematikom je od velikog značaja zbog sveobuhvatnog sagledavanja, ali i predstavljanja našeg grada kroz njegovu istoriju na najbolji mogući način. Doseljavanje stanovnika sela Almaš 1717. godine u naš grad svakako je doprinelo razvoju tadašnjeg Petrovaradinskog šanca, a i posle gradu, nakon dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada 1748. godine. Oni su svakako doprineli razvoju ove sredine kako u kulturnom, tako i u ekonomskom i društvenom smislu – rekao je Dalibor Rožić.

Almaški kraj je jedan od najstarijih delova Novog Sada i zahvata veći deo Podbare. Granične ulice su Temerinska, Gundulićeva, Đorđa Rajkovića, Zemljane ćuprije, Matica srpska i Trg Toze Markovića.

Naziv “Almaški kraj” posle 1918. godine promenjen je u Podbara, a teritorijalno prostiranje tada uspostavljene Podbare bilo je šire od granica starog Almaškog kraja. Sećanje na stari naziv kraja sačuvalo se do današnjih dana zahvaljujući nazivima”Almaška ulica” i “Almaška crkva”.

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

groblje lisje gradsko groblje bez struje servisne informacije novi sad sahrane novi sad betanija Isključenje struje Spens raspored sahrana novi sad opens 2019 isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija radosne vesti bez vode Elektrodistribucija Novi Sad OK Vojvodina Daško i Mlađa bebe havarija na vodovodu sahrane novorođenčad epk 2021 Fruška gora elektrovojvodina odbojka servisne informacije novosadsko porodilište jkp lisje almaško groblje