Otvorena Kulturna stanica "Svilara" u Novom Sadu (FOTO)

Otvorena Kulturna stanica "Svilara" u Novom Sadu (FOTO)

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je novu kulturnu stanicu "Svilara" i prisustvovala prezentaciji projekta izgradnje kulturnog distrikta "Kineska", koji se sprovodi u okviru projekta "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".

Zajedno sa predsednicom Vlade, otvaranju i prezentaciji prisustvovali su i predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad 2021".

 

 

Novootvorena kulturna stanica "Svilara", koja se nalazi na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile, predstavlja jedinstveni, samoodrživi centar kreativnosti u Novom Sadu. Prilikom svečanog otvaranja, predsednica Vlade istakla je da je "Svilara" odličan primer dobre saradnje između privatnog i javnog sektora.

 

 

 

- Intenzivnim dijalogom sa privatnim sektorom stvorili smo prostor kao što je "Svilara", koncept koji će u budućnosti biti samoodrživ i koji će svim građanima Novog Sada, ponajviše mladim umetniciima i studentima uvek biti na raspolaganju za razmenu ideja sa kolegama, razvoj kreativnosti i predstavljanje svog stvaralaštva javnosti. Želimo da podstaknemo otvaranje ovakvih centara u svim gradovima u Srbiji, jer ovo je zaista slika Srbije kakvu želimo da pošaljemo u svet. Kreativci i inovatori su naš najveći izvozni potencijal, oni su naša razvojna šansa za 21. vek – istakla je Brnabić.

 

 

Tom prilikom Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad 2021" izjavio je da kulturna stanica "Svilara" predstavlja nastavak vizije projekta: "Ljudi, procesi, programi i prostori – Početak novog. Sada!“, te da je ovo samo jedan u nizu projekata obnove kulturnog nasleđa u Evropskoj godini kulturnog nasleđa.

- Verujem da ćemo do 2021. godine imati šest kulturnih stanica koje će biti u funkciji internacionalizacije scene, jačanja lokalnog stvaralaštva i decentralizacije kulture – rekao je Nemanja tom prilikom. 

Budući kreativni polis "Kineska" biće izgrađen na prostoru jedne od najstarijih industrijskih zona u Novom Sadu koja datira još iz 1922. godine. Ovaj objekat, koji već godinama nema nikakvu namenu, kažu iz Fondacije, u narednom periodu biće revitalizovan i pretvoren u jedinstven kulturno-kreativni centar. "Kineska" će se sastojati od više objekata u kojima će biti smešteni ateljei, koncertni i izložbeni prostori, smeštaj za učesnike rezidencijalnih programa, radionice za stare zanate i drugo. S obzirom na to da se ovaj prostor nalazi na samoj obali Dunava, u blizini čuvene plaže Štrand, a nedaleko od unverziteta, očekuje se da će značajno doprineti i daljem turističkom i kulturnom razvoju Novog Sada i ovog dela Srbije.

 

 

Predsednica Vlade izjavila je da su kreativni distrikt "Kineska" i kulturna stanica "Svilara" primeri nove platforme dobre prakse ožiljavanja napuštenih industrijskih oblasti koristeći kreativne industrije. Ovakvi i slični projekti su u skladu sa ciljevima platforme "Srbija stvara" (Serbia Creates ), koju je osmislio Savet za kreativne industrije, kojim premijerka predsedava. 

- Uz digitalizaciju i obrazovanje, kreativne industrije su svakako jedan od mojih prioriteta. Stvaramo nove vrednosti i nove prilike za umetnike, preduzetnike i inovatore u Srbiji. Pružamo mogućnost za razvoj kreativnosti i inovativnosti kod mladih i strateški pomažemo razvoj kreativnih industrija u našoj zemlji – izjavila je Brnabić.

Kreativne industrije zapošljavaju više od 100 hiljada ljudi između 25 i 45 godina starosti i jedna su od najbrže rastućih grana privrede u našoj zemlji. Savet za kreativne industrije, kojim predsedava premijerka Brnabić, osnovan je upravo sa ciljem da pruži podršku daljem razvoju ovog sektora, imajući u vidu potrebe, ciljeve i mogućnosti za unapređenje delatnosti unutar kreativnog sektora.

 

 

Otvorena je izložba "14/24 u Svilari", koju je priredila svetski priznata umetnica mlađe generacije iz naše zemlje Gala Čaki. Ona je okupila 14 slikara iz celog sveta, koji će se predstaviti našoj publici i razmeniti iskustvo sa našim mladim umetnicima i prilike za međusobnu saradnju. Pored izložbe "14/24 u Svilari", u ovom prostoru publika će moći da vidi i instalacije austrijskog umetnika Gerharda Flekača, koji na različite načine istražuje svilu, smeštajući je kontekstualno u objekat bivše fabrike za bojenje svile.

Svilara će imati četiri različita prostora za rad: Društveni centar i kafe namenjen lokalnim nevladinim organizacijama i edukativnim aktivnostima, koncertnu salu za različite muzičko-scenske programe, studio za snimanje i veliki radni prostor za preduzetnike, pojedince i organizacije.

Oceni vest:
4
15

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan