Otvoreno pismo novinara i urednika RTV-a javnosti

Otvoreno pismo novinara i urednika RTV-a javnosti

Novinari i urednici Radio-televizije Vojvodine zabrinuti su da bi nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene mogle da naruše teško stečen ugled pokrajinskog javnog servisa i poverenje građana, navode u današnjem otvorenom pismu.

Pismo navodimo u celosti...

"Novinari i urednici Radio-televizije Vojvodine zabrinuti su da bi nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene mogle da naruše teško stečen ugled pokrajinskog javnog servisa i poverenje građana.

Posvećenim i predanim timskim radom, a vođeni upravo principima profesionalnog i objektivnog informisanja, uspeli smo da tokom proteklih godina podignemo kvalitet programa pokrajinskog javnog servisa. Tome u prilog ističemo kvalitet naših sadržaja kao što su emisije: „Pravi ugao“, „Radar“, „Dokument“, „Pres i ja“, „U nedostatku dokaza“, „Prostor i ja“, „Dnevnik u pet“, "Razglednice", Jutarnji program „Dobro jutro Vojvodino“ i „Alarm“ radijskog dvojca Daška Milinovića i Mladena Urdarevića, ali i humoristične emisije „Državni posao“ i „Dnevnjak“, koje beleže veliku gledanost i u regionu. Osim toga, ne smemo izostaviti brojne prenose sportskih događaja u produkciji RTV-a, bogat obrazovni i dečiji program, kao ni činjenicu da je prvi put nakon više od 15 godina u produkciji RTV-a snimljena visokobudžetna serija “Vere i zavere” prema romanu Aleksandra Tišme.

Shodno tim rezultatima, smatramo da RTV prema kvalitetu programa, poslednjih nekoliko godina ostvaruje funkciju javnog servisa, što potvrđuju i mnogobrojne nagrade i priznanja za profesionalno i objektivno izveštavanje, kao i dobre ocene međunarodnih posmatrača za nepristrasno izveštavanje u predizbornom periodu.

Stoga, smatramo neobičnim to da Upravni odbor odluku o smeni direktora programa donosi neposredno nakon održavanja izbora na svim nivoima i nepunih godinu dana nakon sprovođenja javnog konkursa na kojem je novo rukovodstvo izabrano na četvorogodišnji mandat. U takvim okolnostima, iznenadne kadrovske promene mogu da naruše poverenje građana u javni servis koji bi trebalo da služi javnom interesu i postavlja standarde profesionalnog izveštavanja.

Građanima koji finansiraju javni servis i uopšte javnosti skrećemo pažnju na to da gledanost ne bi trebalo da bude kriterijum za javni servis, jer mu konkurencija nisu komercijalne televizijske kuće. Uloga javnog servisa je da obrazuje, zabavlja i informiše, u skladu sa najvišim estetskim i profesionalnim standardima, a ne da podilazi ukusu.

Ne baveći se kadrovskim rešenjima, već odbranom principa i rezultata našeg rada, želimo da sačuvamo atmosferu u kojoj ćemo moći da nastavimo da radimo oslobođeni političkih pritisaka. Jedino tako će RTV moći profesionalno i odgovorno da nastavi da obavlja ulogu prokrajinskog javnog servisa."

Iza pisma potpisano je 46 novinara i urednika na RTV, među kojima je ekipa Državnog posla, voditeljski duo Daško i Mlađa, te urednica i voditeljka "Pravog ugla" Ljubica Gojgić.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan