Ovaj simptom ukazuje na korona virus i javlja se kod mlađe populacije

Ovaj simptom ukazuje na korona virus i javlja se kod mlađe populacije

Šef francuske zdravstene službe, Žerom Solomon, otkrio je da se pojavio novi simptom koji ukazuje na korona virus, a koji su prijavili uglavnom mlađi pacijenti, piše Bi Bi Si.

Nagli nestanak osećaja mirisa, poznat kao anosmija, javio se kod nekoliko mlađih pacijenata koji su imali veoma blage simptome, a test im je bio pozitivan na korona virus.

Anosmija je iznenadan gubitak osećaja mirisa, ali bez zapušenog nosa, ponekad praćen gubitkom ukusa.

Francusko društvo otorinolaringologa poziva da se na to obrati pažnja. Postoji očigledna veza između anosmije i virusa, tvrdi Žan Mišel Klajn, predsednik nacionalnog saveza otorinolaringologa.

– Neće svi koji imaju COVID-19 razviti anosmiju, ali su svi izolovani anosmičari, bez lokalne upale, bili pozitivni na korona virus. Ljudi koji osete ovaj simptom, moraju da se samoizoluju – rekao je Klajn.

Britanske kolege se takođe slažu, pa i njihovo nacionalno udruženje otorinolaringologa ENT UK, predlaže da se anosmije doda trenutnim simptomima.

– Došlo je do brzog porasta broja izveštaja o značajnom porastu pacijenata sa Covid-19 infekcijom koji predstavljaju gubitak mirisa u nedostatku drugih simptoma – navodi se u izjavi Britanskog društva.

Do sličnog zaključka, povezivanja anosmije s bolešću COVID-19, došli su i nemački i američki stručnjaci.

Oceni vest:
5
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pavle

  pre 925 dana i 8 sati

  Gde li je ova sa slike krenula da mi je znati?

  Oceni komentar:
  2
  1