Ovako će izgledati tehnički pregled vozila od utorka

Ovako će izgledati tehnički pregled vozila od utorka

Sa tehničkih pregleda od 6. jula neće biti vraćana vozila sa sitnim oštećenjima, kao što se ovih dana moglo videti u medijima.

Takođe, umesto fotografisanja, tehnički pregled će se snimati što ne bi trebalo da izazove posebne gužve.

Saopštenjem o režimu tehničkog pregleda oglasili su se MUP i Agencija za bezbednost saobraćaja pošto, kako se navodi, vozačima poslednjih dana stižu različite (dez)informacije o tome kako će izgledati tehnički pregled vozila od 6. jula ove godine.

Zahvaljujući izmenama Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila, malo je verovatno da će značajniji broj vozila biti neispravan zbog izduvnih gasova – navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a napominju i da se ne može očekivati da će kontrolori vraćati vozila sa tehničkog zbog najmanjih ogrebotina.

– MUP je u prethodnom periodu u više navrata naglašavao da sitna oštećenja na vozilu nisu razlog da se vozilo oceni kao neispravno. Kontrolori tehničkog pregleda koji znaju svoj posao nikada nisu ni pravili problem ako na limariji postoje ogrebotine ili je staklo na svetlosnim grupama naprslo –  kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Od 6. jula svi tehnički pregledi biće obavezni da snimaju kompletan tok vršenja tehničkog pregleda i čuvaju video snimke.

To, naravno, neće ništa promeniti kada je u pitanju ocena ispravnosti ''spoljašnjosti'' vozila, jer se na snimku ne vidi ništa više nego što se vidi na fotografiji vozila –  napominju u saopštenju i dodaju da se vozila već tri godine fotografišu na tehničkim pregledima.

Ističe se da će video snimanje predstavljati problem samo za tehničke preglede čiji su kontrolori do sada samo fotografisali vozila na liniji, ali ih nisu i pregledali.

– Takvi kontrolori nemaju dovoljno iskustva u vršenju tehničkog pregleda, tako da im verovatno neće biti dovoljno minimalno propisanih 30 minuta da pregledaju vozilo po svim stavkama –  ocenjeno je.

Dodaje se da će takvi kontrolori u detalje tehničkog pregleda moći da se upute preko elaborata koji sadrži redosled radnih operacija na radnim mestima.

MUP i Agencija navode i da su bez osnova prognoze da će se na tehnički pregled čekati nedeljama ili da vozači neće moći da stignu na red da izvrše tehnički pregled.

Da čekaju na termin može se dogoditi onima koji su dočekali poslednji dan da izvrše tehnički pregled.

– Baš zbog toga tehnički pregled može da se izvrši 30 dana pre isteka registracione nalepnice, te vlasnici vozila imaju sasvim dovoljno vremena da zakažu tehnički pregled – zaključuje se u saopštenju MUP-a i Agencije za bezbednost saobraćaja.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan