Ove godine 28 dece lečeno u inostranstvu o trošku Budžetskog fonda

Ove godine 28 dece lečeno u inostranstvu o trošku Budžetskog fonda

O trošku Budžetskog fonda ove godine lečeno je 28 mališana u inostranstvu, a odobreno je i slanje 58 uzoraka na analize u laboratorije u inostranstvu, kako bi se utvrdila dijagnoza.

Iz Budžetskog fonda odobrena su i sredstva za dolazak u Univerzitetsku dečju kliniku ortopeda iz Rusije, koji je lečio sedam bolesnika sa složenom ortopedskom patologijom, kao i još nekih stručnjaka.

Za lečenje dece ima dovoljno sredstava na računu: od sredstava koja su izdvojena iz budžeta na računu ima 120.477.576 dinara, dok od donacija kompanija i pojedinaca na dinarskom računu ima 11.300.050 dinara, a na deviznom 5.815 evra.

Od kazni za verbalne ili fizičke sukobe u Skupštini Srbije u Budžetski fond decembra 2017. godine slilo se 73.420 dinara, dok je 8. juna ove godine pristiglo još 145.132 dinara.

Predsednik lekarske komisije Budžetskog fonda Vladislav Vukomanović kaže da su na lečenje u inostranstvo najčešće slali decu koja imaju neurološke bolesti, bolesti lokomotornog sistema, hemato-onkološke bolesti i prevremeno rođene bebe sa oboljenjima očiju.

Pacijenti su odlazili na lečenje u zdravstvene centre u Belgiji, Nemačkoj, Turskoj.

Vukomanović pojašnjava da u Srbiji ima oko 10.000 dece sa cerebralnom paralizom uzrasta od tri do 18 godina, ali da neki od njih imaju bolne spazme, grčeve mišića i da takve pacijente šalju u Tursku gde se leče dubokom moždanom stimulacijom.

- Osim obolelih od cerebralne paralize, u inostranstvo su odlazili i pacijenti sa hemato-onkološkim oboljenjima, koji su imali veoma lošu prognozu u lečenju – pojasnio je Vukomanović.

Napominje da je ekonomski najisplativije da u Srbiju dođu strani stručnjaci da leče mališane u našim klinikama i na taj način obučavaju i srpske lekare procedurama koje se kod nas još ne rade.

U Univerzitetsku dečju kliniku dolazio je ortoped uz Rusije koji je operisao decu sa teškim ortopedskim problemima.

Takođe, interventni kardiolog iz Nemačke dolazio je u Institut za majku i dete, koji je radio zatvaranje defekata na komorskoj pregradi specijalnim uređajima.

Ostatak vsti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe izmena režima saobraćaja Isključenje struje sahrane novi sad Elektrodistribucija Novi Sad bez struje jkp lisje servisne informacije novosadska policija klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište novorođenčad elektrovojvodina bez vode KCV Aleksandar Vučić jkp novosadska toplana raspored sahrana novi sad 27. novosadski maraton raspored sahrana i ispraćaja matičar novi sad isključenja struje protest taksista servisne informacije novi sad isključenje vode vremenska prognoza novi sad novosađani JKP Vodovod i kanalizacija betanija RHMZ