Ove nedelje u "Svilari": Stručno vođenje kroz izložbu Anrija de Tuluz-Lotreka

Ove nedelje u "Svilari": Stručno vođenje kroz izložbu Anrija de Tuluz-Lotreka

Koncert francuske muzike, "šetnja" kroz Pariz, radionica za decu, projekcija filma, stručno vođenje i brojni zanimljivi propratni programi ove nedelje dostupni su Novosađanima u okviru izložbe radova Anrija de Tuluz-Lotreka u kulturnoj stanici "Svilara".

Kako je interesovanje za Tuluz-Lotrekom sve veće, samo u prvih pet dana, izložbu u "Svilari" posetilo je više od hiljadu ljudi, a osim radoznalosti kada su u pitanju njegovi radovi, publiku je primamio i prateći program, navode iz Fondacije "Novi Sad 2021".

Druga nedelja izložbe počinje uz zvuke džipsi džeza u izvođenju French jazz benda. Njihov nastup zakazan je za 9. jul, sa početkom u 20.30 časova. Trio čine dva Novosađanina i Francuz – tri vrsna muzičara koji se više od 20 godina bave muzikom. Svaki od njih izgradio je karijeru u brojnim grupama, a sada su višegodišnje znanje i ljubav prema muzici spojili u melodije koje će na trenutak sve posetioce "Svilare" povesti na svojevrsno muzičko putovanje do Francuske.

Sreda 10. jul biće posebno interesantna najmlađima koji će od 10 do 12 časova imati prilike da učestvuju u radionici "Oh la la....ta divna Francuska". U sklopu radionice, deca će se upoznati sa tehnikom pravljenja kolaža, a njihova tema biće Francuska. Za isti dan od 20 sati i 21 minut zakazana je projekcija nemog filma "Sedam godina nesreće" uz muzičku pratnju, navedeno je u saopštenju.


Šetnja kroz Lotrekove radove i Pariz

Drugo po redu stručno vođenje kroz izložbu biće organizovano u subotu 13. jula, a ovog puta tema će biti "Druga strana ulepšane stvarnosti". Kustos će biti istoričar umetnosti iz Galerije Matice srpske, Nikola Ivanović, a stručno vođenje počeće u 20 sati i 21 minut.

– Lotrek je u svojim radovima bio iskren i realan, ne pretendujući da stvarnost ulepšava. Njegov umetnički svet su oni ljudi i prostori na kojima se, na trenutak, brišu rasne, rodne i klasne granice. Njegovi klovnovi, plesačice, alkoholičari, ugledna gospoda u društvu, dame "sumnjivog morala“ pokreću pitanje dvostrukih vrednosti građanskog sveta u kojem je živeo. Sa druge strane ulepšane stvarnosti kriju se i pitanja etike savremenog čoveka i njegovog odnosa prema sličnim fenomenima drugih epoha – ističe se u saopštenju.

Na kraju ove nedelje, 14. jula biće održano predavanje "Duša Monmartra“ u 20 sati i 21 minut. Predavanje koje će održati dr Sofija Perović – sorbonski đak i stipendistkinja Vlade Francuske, zamišljeno je kao šetnja Parizom Anrija de Tuluz-Lotreka: prisutni će saznati nešto više o mestima koja je umetnik posećivao, gde je ispijao apsint i kreirao koktel "Zemljotres“, preko osvrta na muziku, ples i pozorišta u kojima je pronalazio svoje društvo i inspiraciju.

Ulaz na izložbu, kao i sve ostale programe je besplatan, a izložba će trajati do 20. jula.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan