Ove prehrambene navike dovode do smanjenja imuniteta

Ove prehrambene navike dovode do smanjenja imuniteta

Imunološki sistem nalazi se pod uticajem stresa, količine sna, ali i hrane koju konzumiramo.

Donosimo vam spisak najgorih prehrambenih navika koje mogu uticati na smanjenje imuniteta, koje je posebno opasno u vreme virusa i gripa.

Nedostatak vitamina D

Vitamin D jedan je od najvažnijih nutrijenata koji podupiru zdrav imunološki ssistem. Zbog svojih protivupalnih svojstava za koja je poznato da poboljšavaju funkciju imunoloških ćelija. Ako ceo dan radite od kuće i ne izlazite na sunčevu svetlost onoliko koliko želite, ili ako ste trenutno usred kišne sezone, možda biste trebali darazmisliti o unosu vitamina D iz dodatka ishrani u cilju jačanja imuniteta.

Nedovoljan unos voća i povrća

Potrebna nam je dobra količina voća i povrća u ishrani kako bismo podržali naš imunološki sistem. Voće i povrće sadrži velike količine vitamina, minerala i antioksidansa, a te ćelije su bitne za jačanje vašeg imunološkog sistemai borbu protiv infekcija.

Preterana konzumacija alkohola

Konzumacija previše alkohola može imati negativan učinak na naš imunitet. Alkohol može potisnuti imunološki odgovor tela na infekciju jer uz konzumaciju alkohola telu može biti potrebno više vremena da prepozna i odgovori na infekciju u razvoju.

Preteran unos soli

Odrasli bi trebalo da konzumiraju oko 2300 miligrama ili manje natrijuma dnevno. Prekomerna konzumacija natrijuma može imati trajan uticaj na zdravlje. 

Preteran unos šećera

Previše šećera u našoj ishrani s vremenom može oslabiti naš imunitet. Studije su povezale redovan unos hrane bogate šećerom sa oslabljenom imunološkom funkcijom, a to je zato što na bela krvna zrnca, koja su ćelije uključene u borbu protiv infekcije, negativno utiče prekomerna konzumacija šećera.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan