Ove ugljene hidrate treba izbegavati

Ove ugljene hidrate treba izbegavati

Ugljeni hidrati su važan deo zdrave ishrane, ali postoje i oni koji baš i nisu nutritivni.

Nije strašno ako ih ponekad i pojedete, ali bi trebalo da ih izbegavate jer ne sadrže nutrijente, a dovode do naglih promena nivoa šećera u krvi, piše Mondo.

Nutricionistkinja Elizabet En Šo otkiva koji su to najgori ugljeni hidrati i šta bi trebalo da izbegavate.

Pločice od riže

Iako ih mnogi smatraju dijetalnim, pločice od riže su zapravo samo prazne kalorije koje vas neće zasititi. U jednoj pločici se nalazi oko 17 grama ugljenih hidrata, što uopšte nije malo.

- Zamenite ih jednim tostom od integralnog hleba i unećete više vlakana, slične ugljene hidrate, ali ćete biti i sitiji – savetuje nutricionistkinja.

Beli pirinač

Možda ima sjajan ukus, ali zbog procesa obrade nedostaje mu vlakana. U četvrtini šolje pirinča ima oko 36 grama ugljenih hidrata, zbog čega je bolje da ga zamenite kinoom koja ima više proteina i vlakana i skoro deset grama ugljenih hidrata manje.

Ovsene pahuljice

Čak i "zdrave" ovsene pahuljice sadrže dosta šećera, zbog čega bi bilo pametno da prvo pročitate deklaraciju. 

- Zamenite ih šoljom pahuljica od celih žitarica, koje sadrže više vlakna i zdrave masti koje pomažu u snižavaju holesterola – kaže nutricionistkinja.

Beli hleb

- Kada pojedete jedno parče belog hleba uneli ste oko 31 gram ugljenih hidrata, a rafinisani su, tako da nemaju nikakvih nutrijenata – objašnjava Šo. 

Kao zamenu predlaže hleb od žitarica i semenki da bismo uneli više proteina, vlakana i zdravih omega masti.

Peciva

Peciva su obično vrlo bogata ugljenim hidratima i u proseku ih sadrže koliko i četiri parčeta hleba (oko 66 grama ugljenih hidrata), a najčešće su i rafinisani, što znači da ne sadrže zdrava vlakna, objašnjava nutricionistkinja Kejli Proktor.

Sokovi

Čaša nezaslađenog soka od jabuke sadrži oko 48 grama ugljenih hidrata, što ljudi uopšte ne očekuju, pošto se radi o tečnosti. Nutricionisti zato savetuju da izbegavate sokove i da se držite vode i limunade.

Voćni jogurt

Jogurt je sjajan, ako ne sadrži šećer i aditive. U jogurtu se prirodno nalaze šećeri i ugljeni hidrati, ali ako uzmete neki sa ukusom, unećete oko 45 grama ugljenih hidrata. Bolja opcija je da u "običan" jogurt sami dodate voće, prenosi Mondo.

Energetske čokoladice

U proseku, jedna ovakva čokoladica sadrži oko 45 grama ugljenih hidrata, što je ponekad sasvim u redu ako vam treba brzo podizanje energije, ali ne bi trebalo da to bude vaša svakodnevna grickalica.

Ono što nije dobro je da ovakve čokoladice često sadrže dodate šećere i sirupe, pa je najbolje da proverite deklaraciju.

Gazirani napici

- Nije strašno ako ih ponekad popijete, ali znajte da su puni obrađenih sastojaka i ugljenih hidrata koji nisu dobri za vas. U jednoj manjoj limenci nalazi se i po 40 grama ugljenih hidrata, plus dodati šećeri – upozorava nutricionistkinja Megi Mihalčik

Ona savetuje da umesto toga pijete mineralnu vodu sa ukusom voća ili kombuhu.

Keksići  

- Većina keksića napravljena je od belog brašna, dodatih šećera i ulja, što ih čini praznim ugljenim hidratima. Plus, nema šanse da pojedete samo jedan – kaže Mihalčik.

Kada vam se jede nešto tog tipa, savetuje da tražite keksiće koji barem sadrže orašaste plodove ili semenke, prenosi Mondo.rs.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan