Ovi romani su ušli u uži izbor za NIN-ovu nagradu

Ovi romani su ušli u uži izbor za NIN-ovu nagradu

U uži izbor za NIN-ovu nagradu za 2015. godinu ušlo je 12 romana, među kojima su tri dosadašnjih dobitnika, ali i tri debitantska.

Petočlani žiri, kojim predsedava Božo Koprivica, dobio je na čitanje čak 179 naslova, objavio je NIN u novom broju, a prenosi portal seecult.org.

Među naslovima u užem izboru su tri romana dosadašnjih dobitnika – "Las Sans Pareille" (Agora) Milisava Savića, koji je dobio NIN-ovu nagradu 1991. za "Hleb i strah", ali ju je vratio, zatim "Islednik" (Laguna) Dragana Velikića, koji je 2007. nagrađen za "Ruski prozor", te "Anđeo atentata" (Laguna) Svetislava Basare, koji je 2009. dobio NIN-ovu nagradu za "Uspon i pad Parkinsonove bolesti".

U uži izbor nisu ušli romani još dvoje dobitnika NIN-ove nagrade koji su bili među 38 naslova u širem izboru – "Sonata za lošeg čoveka" (Vulkan) Aleksandra Gatalice (dobitnika 2012. za Veliki rat) i "Sedam života princeze Smilje" (Vukotić media) Gordane Ćirjanić (Sve što oduvek želiš, 2012).

Među romanima u užem izboru za 62. NIN-ovu nagradu su i tri debitantska romana – Vladimir Tabasević, inače najmlađi autor u trećem krugu, nominovan je za roman "Tiho teče Misisipi" (Studio Znak), Ljubomir Koraćević za "Lager" (Književna opština Vršac) i Dejan Tiago-Stanković za "Estoril" (Geopoetika).

U užem izboru su i romani dve autorke – "Park Logovskoj" Dane Todorović (Geopoetika) i "Rajska vrata" Ljubice Arsić (Laguna), te romani "I noć se uvukla u njegovo srce" Đorđa Pisareva (Agora), "Osama" Vladimira Kecmanovića (Laguna), "Republika Ćopić" Vuleta Žurića (Službeni glasnik) i "Putnikova ciglana" Radovana Belog Markovića (Srpska književna zadruga).

Ime dobitnika NIN-ove nagrade biće poznato 18. januara, na osnovu odluke žirija koji, uz Koprivicu, čine i Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović.

NIN-ovu nagradu za 2014. godinu dobio je Filip David za roman "Kuća sećanja i zaborava", u izdanju Lagune, za koji je kasnije dobio i regionalnu nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2014.

U konkurenciji za NIN-ovu nagradu za 2014. godinu bilo je oko 160 naslova, a u najužem izboru bili su i romani "Sabo je stao" Ota Horvata (KCNS) i "Životinjsko carstvo" Davida Albaharija (Čarobna knjiga), koji je dobio NIN-ovu nagradu za "Mamac" (1996).

NIN-ova nagrada je od 1954. godine do raspada Jugoslavije dodeljivana piscima sa celog prostora bivše države.

Prema pravilima ustanovljenim 2011. godine, u konkurenciji mogu biti romani objavljeni na srpskom jeziku bez obzira na mesto izdavanja.

Jedini trostruki laureat NIN-ove nagrade je Oskar Davičo, a dvostruki su Dobrica Ćosić, koji je i prvi dobitnik, i Živojin Pavlović.

NIN-ova nagrada iznosila je 2014. godine milion dinara, a sponzor je bila Pošta Srbije. Nagrade se dodeljuje i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Dobitnici NIN-ove nagrade od 1954. do 2015. mogu se pogledati ovde.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

gradsko groblje Elektrodistribucija Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo Spens raspored sahrana novi sad jkp lisje bebe bez struje isključenja struje vremenska prognoza sremski karlovci servisne informacije novi sad Isključenje struje elektrovojvodina novi sad JKP Vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode novosađani vremenska prognoza novi sad bez vode Hitna pomoć sahrane servisne informacije javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novorođenčad RHMZ Vreme u Novom Sadu betanija novosadsko porodilište