Ovo je jedan od najčešćih razloga gojaznosti

Ovo je jedan od najčešćih razloga gojaznosti

Zbog obaveza i stresa većina ljudi spava manje nego što bi trebalo.

Samo četiri noći lošeg sna mogu da povećaju rizik od gojaznosti, pokazali su rezultati novog istraživanja koje je sproveo tim stručnjaka sa Univerziteta u Pensilvaniji, prenosi B92.

Ispitanici koji nisu bili naspavani, osećali su se manje zadovoljno posle visokokaloričnog obroka, nego kada su bili odmorni. Naučnici su otkrili i da konzumiranje visokokalorične hrane posle nedovoljno sna, dovodi do povećanja nivoa insulina i bržeg sagorevanja masti koje se skladište u organizmu i to dovodi do gojaznosti.

Stručnjaci tvrde da ova otkrića daju dodatne dokaze zašto je nedostatak sna štetan i da lekari moraju da edukuju pacijente o zdravim navikama spavanja. Odraslima se tokom noći preporučuje da spavaju između sedam i devet sati.

Istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz 2015. godine ustanovilo je da oko 50 odsto odraslih Amerikanaca spava manje od preporučenih sati.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dragana

  pre 163 dana i 16 sati

  Onaj ko je prevodio tekst nije dobro preveo. Sagorevanjem masti dobija se energija dok preveliki unos hrane dovodi do deponovanja u vidu masti.. totalno promasen tekst.

  Oceni komentar:
  0
  1