Ovo je Srbija: "Radim prekovremeno, neprijavljen, a na godišnji ne smem ni da pomislim!" - Ćuti, ti barem radiš!

Ovo je Srbija: "Radim prekovremeno, neprijavljen, a na godišnji ne smem ni da pomislim!" - Ćuti, ti barem radiš!

Produktivnost svake firme direktno je zavisna od korporativne klime i načina na koji se zaposlenici u istoj osećaju. Periodično sprovođene kvazi anonimne evaluacione ankete, HR odeljenja lagano mogu da pakuju u registrator zaborava. Predstavljamo vam Ogledalo Firme, jedinstven portal za informisanje o poslodavcima i firmama namenjen poboljšanju lošeg sistema poslovanja u Srbiji.

Sigurni smo da možete da pogodite zemlju porekla dijaloške forme iz naslova. Tako je, u pitanju je zemlja Bože pravde, Bože gospode i Bože me sačuvaj situacije u kojoj su zaposlenici koji guraju kamen uzbrdo na domaćem terenu. Nama u Vojvodini je, istina, lakše. Mi se u ravnici više pozivamo na "tantalizam" prilikom ilustracije života kroz mitološku formu. Bože (kad si već tu), oslobodi nas i kruženja jezive energije u prirodi, razmene nezadovoljstava i kombinovane nesanice sa anesteziranom realnošću. Ateista.

Ovo je Srbija, crno-bela zemlja hijenolikih, egzistencijalno ugroženih energetskih vampira

1) Ćao, kako si?Ma evo iz socijalnog me vraćaju, gazda mi uopšte nije plaćao zdravstveno osiguranje 4 godine, da ne govorim o tome da sam svih godina prijavljen na minimalac.

- Ćuti, barem te je prijavio. Ja i dalje radim na crno.

2) Ćao, kako si?Jao ne pitaj, idem sad po šesnaestinu plate od pretprošlog meseca, prekovremeni rad mi, naravno, nije plaćen, a gazda zove za kiriju, ma, mislim, haos.

- Ćuti, neka, dobro je dok daje.

3) Ćao, kako si? – Smoreno, hteo sam da idem na godišnji posle 10 godina, ali firma ne može da trpi moje odsustvo, pa šaljem ženu i dete na paradajz turizam u predsezoni, tu dole u kamp za nezbrinutu decu u Baošićima, jer samo to mogu da priuštim.

- Ćuti, bre, buržujčino.

4) Ćao, kako si?Evo radim 106. dan bez pauze, a plata kasni već 4 meseca.

- Ćuti, ti barem radiš.

Get up, startup!

Nedostatak entuzijazma i želje da nešto zaista i uspe, glavni su problemi zbog kojih se često osećamo kao deo začaranog kruga nezadovoljstva, nesigurnosti i prihvatanja (ispod) prosečnosti. Ipak, ovo je priča o malom projektu nazvanom Ogledalo Firme koji je uspeo da osvoji 50.000 ljudi za samo nedelju dana! Danas, nakon svega tri meseca postojanja imaju preko pola miliona pregledanih stranica.

Ogledalo Firme je projekat koji za cilj ima da omogući zaposlenima širom Srbije da anonimno podele kako se osećaju na radnom mestu. Takođe, davanjem informacije o platama u firmama širom Srbije, novi zaposleni mogu da dobiju realniju sliku onoga što ih očekuje u firmi u kojoj žele da se zaposle. Benefit od anonimnih komentara, informacija o platama i rangiranja firmi mogu imati i sami vlasnici koji žele da unaprede svoje poslovanje, kaže za naš portal Nebojša Vislavski, osnivač.

Zelimo da indirektno unapredimo poslovanje i produktivnost u Srbiji. Korak po korak poslodavci da se više koncentrisu da imaju dobrog radnika nego kako se to radi danas u dosta firmi, ističe Vislavski.

Navodi i da su korisnici vrlo zainteresovani, te da svaki dvadeseti posetilac ostavi komentar, što je, za početak, vrlo značajna brojka.

Ćuti-neka-dobro-je, pretvorite u odlično je i nemam nameru da ćutim! Proverite šta vas čeka na nekom novom poslu ili podelite svoja iskustva - potpuno anonimno! 

Piše: Cveta Majtanović

Oceni vest:
14
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marina

  pre 2505 dana i 6 sati

  Ja sam dobila otkaz...jer sam se razbolela 5 dana sam imala temeraturr,kašalj toliko sm kašljala da sam imala osećaj da će pluća da mi otpadnu...i radila sam tako 3 dana ..4 dan sam zvala šeficu i rekla joj da ne mogu da dođem jer mi je jako loše...inače radila sam u Amanu...a ona mi je odgovorila da nju to ne zanima..i da moram da dođem..ja sam joj odgovorila da ne dolazi u obzir i da mi nije dobro...na šta je ona rekla što se nje tiče nemoram da dolazim i da sam dobila otkaz...a da nepričam o prekovremenom radu koji nije plaćen...i koji je bio svaki dan .Ovako je svuda poslodavci rade šta hoće i kako hoće...i to nikog nije briga.A pre toga sam radila po zdravim hranama..de potpisujete lažne ugovore...nemate godišnji,i 2slobodna dana u mesecu...tako da stvarno više nemam ideju gde da radim jer je svuda isto...sad ponovo tražim posao i tako non stop...nemam svoja prava jer državu baš briga.Ako se nastavi ovako i dalje ...jedina alternativa je da odem iz ove zemlje..ali nema snage ni za to...ne mogu više da se borim.

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Sasa

  pre 2505 dana i 6 sati

  Radim u firmi wizard plata mi je 150 evra ne placa se prekovremeni,nocni,praznici,topli obrok,prevoz nista osim te bedne plate koja kadni dva meseca i radim deset sati dnevno.Vlasnik firme na nasu molbu da poveca zaradu odgovorio je da smo srecni sto uopste radimo pri tom on vozi bmwx5.

  Oceni komentar:
  0
  9