Ovo je uputstvo za umanjenje računa zbog odlaganja grejne sezone

Ovo je uputstvo za umanjenje računa zbog odlaganja grejne sezone

Organizacija potrošača Efektiva objavila je na svom sajtu uputstvo građanima kako da traže umanjenje računa zbog toga što grejna sezona nije počela 15. oktobra već 1. novembra.

Tekst zahteva je, kako navode, usklađen sa odredbama Odluke o snabdevanju toplotnom energijom grada Beograda, ali se može upotrebiti i za ostale toplane u Srbiji.

Tekst zahteva prenosimo u celosti:

 

 

Poštovani,

Prema odredbi člana 74. Odluke o snabdevanju toplotnom energijom grada Beograda, predviđeno je da potrošač ugovorenu cenu za ISPORUČENU toplotnu energiju, plaća u propisanim rokovima. Obrnutim tumačenjem tog člana, potrošač NEMA obavezu  plaćanja NEISPORUČENE toplotne energije!

Prema članu 79. Odluke, potrošač ima pravo na reklamaciju i umanjenje cene za period nekvalitetnog grejanja. Tumačenjem ovog člana, potrošač nema obavezu  plaćanja grejanja, koje nije dobio.

Članom 80. Zakona o zaštiti potrošača, koji je krovni zakon (lex specialis) u regulisanju odnosa potrošač-trgovac, takođe je predviđeno pravo potrošača na pravično umanjenje cene, u slučaju nesaobrazne usluge.

U skladu sa napred navedenim, a s obzirom na činjenicu da grejna sezona nije počela na vreme, kako je definisano članom 43. Odluke, već je ista odložena za 15 dana, što čini 8,33% definisanog trajanja grejne sezone, zahtevam od trgovca JKP "Beogradske elektrane", umanjenje računa za grejanje u visini od 8,33%, za ceo period od 12 meseci.

U slučaju da moj zahtev ne bude prihvaćen, biću primoran/a da se obratim gradskom Ombudsmanu, a zatim pokrenem potrošački spor.

Oceni vest:
22
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • KAKAV CRNA MOLBA !!!

  pre 524 dana i 5 sati

  Drugim rečima, umesto da Toplana kao nosilac ISO sertifikata 9001 i kojekakvih sličnih, automatski umanji i iskaže to na računu, uz pismeno izvinjenje (jer kad mogu za kojekakve gluposti i reklame da nam šalju, mogu i izvinjenje da štampaju), građani treba AKO i DA LI molve i zahteve da podnose masovno, i da se troši vreme i papir????!!!!
  Pod hitno uputiti evropskom izdavaču ISO9001 sertifikata žalbu i tražiti oduzimanje istog Toplani - ako mogu ovako da se ponašaju!
  Da li se u EU pišu molbe???!

  Oceni komentar:
  1
  60
 • Aleksandar Đokić

  pre 523 dana i 19 sati

  Poštovani, komentar je slledeći :gornji ulazni deo radijatora po sobama i kupatilu greje a donji izlazni deo hladan (kao na slikama ). Neadekvatna usluga dajinskog grejanja. Ako je neispravno što ne naplaćuju po potrošnji onda je ovaj način još teže krivično delo, naplati a ulaže samo pola usluge.Hvala.

  Oceni komentar:
  1
  8