Ovo su najčešće greške koje pravimo kad smo prehlađeni

Ovo su najčešće greške koje pravimo kad smo prehlađeni

Neretko pokušavamo sve da se što pre rešimo prehlade ili gripa, a iako se možda u početku čini da određena tehnika pali, često posve nesvesno izazivamo suprotan učinak. Pijete poveće količine lekova, stalno izduvavate nos i činite sve što možete da biste ozdravili što brže?

Preterujete sa lekovima za prehladu
Popili ste antihistaminik, međutim, i petnaestak minuta kasnije osećate se loše? Zašto ne uzeti još jedan? Ili možda neki drugi lek?
 
“Ljudi ne znaju kada lek počinje da deluje. Brojnim lekovima potrebno je naime najmanje 30 minuta do sat vremena da počnu da deluju. Međutim, problem je to što su ljudi, kada su bolesni, vrlo često nestrpljivi, traže trenutno olakšanje i misle da će veća doza lekova imati bolje delovanje”, kaže Veronika Nieto, profesorka na teksaškom Univerzitetu A&M. Međutim kada preteramo sa lekovima za prehladu, to može razviti niz novih simptoma ili pogoršati postojeće.
 
Na primer, zbog prevelike doze antihistaminika možete se osećati pospano ili letargično, a poveća doza analgetika može dovesti do ozbiljnih kožnih reakcija i dugoročno do oštećenja jetre.

Prejako izduvavate nos
Kada vam curi nos, nekako vam se najlogičnije čini da ga izduvate. I da, u pravu ste, to će vam doneti trenutno olakšanje, ali to može uzrokovati dugoročne nevolje.
 
“Ako snažno duvate nos, sekret bi mogao da ode u sinuse, što može produžiti proces ozdravljenja. Taj sekret može sadržati bakterije i viruse koji lako mogu ući u sinuse i izazvati infekciju”, kaže dr Džek Gvaltni, osnivač CommonCold.org.
 
Međutim, ukoliko ne možete izdržati a da ne izduvate nos, slobodno to učinite, ali svakako pripazite da prejako ne stisnete nozdrve. Tako možete smanjiti količinu sekreta koji će dospeti u sinuse.
 
Za vreme prehlade ili gripa pijete puno kafe i potišteni ste
Igranje uloge mučenika i odlaženje na posao baš i nije dobra ideja – osim što ćete zaraziti kolege, znatno duže će vam trebati da se oporavite. Kada ste bolesni, najbolje stvari za vas su odmor i dovoljna količina tečnosti.
 
Osim toga, iscrpljenost nikako nemojte lečiti kafom i smatrati da će vam ona dati potrebnu energiju. Višak kofeina dodatno će dehidrirati telo i možda produžiti bolest za nekoliko dana. Poslednje što vam treba je to da zbog viška kofeina ne možete da zaspite celu noć i da do jutra ležite budni u krevetu i izduvavate nos.

Bez razmišljanja posežete za antibioticima
Mnogi u ormariću s lekovima čuvaju preostale antibiotike od prošle bolesti i kada ih uhvate prehlada ili grip, posežu za njima. Premda vam se antibiotici mogu činiti kao sjajna alternativa odlasku kod lekara, to zapravo nije dobra ideja ako imate grip ili prehladu jer antibiotici leče bakterijske infekcije, a ne virusne.
 
Ukoliko pak dođe do infekcije sinusa, u tom slučaju antibiotici mogu biti dobar izbor. Međutim, tu se opet javlja pitanje doziranja, jer doza mora biti dosta velika da bi se sprečilo širenje bakterijske kulture, zato je dobro posavetovati se sa lekarom.

Ignorišete uputstva na spreju za nos
Kada vam ništa ne može pomoći da se rešite začepljenog nosa, pomoći će vam sprejevi, ali oni su dobro rešenje samo u kratkom roku. Krvni sudovi u nosu su naime natečeni, a time i zauzimaju više mesta, što otežava disanje.
 
Sprejevi za nos deluju tako što smanjuju oteklinu, ali ako ne pratite uputstva na ambalaži i koristite ih duže od tri dana, izlažete se riziku od kontraefekta. Naime, predugim korišćenjem sprejeva za nos može se izazvati upala i krvni sudovi mogu ponovno oteći.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan