Ovo su nove mere koje su stupile na snagu zbog korona virusa

Ovo su nove mere koje su stupile na snagu zbog korona virusa

Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici donela je nove mere i precizirala pojedine postojeće, radi suzbijanja korona virusa. One su danas stupile na snagu.

Doneta je odluka o zabrani javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama. Pod javnim okupljanjem smatra se okupljanje u jednoj zatvorenoj prostoriji sa više od 100 ljudi.

Kada je reč o privremenoj zabrani ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Narodnoj Republici Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj, piše RTS, precizirano je da se ona odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej Narodne Republike Kine, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang Republike Koreje i kantonu Tićino u Švajcarskoj.

Ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska u Republiku Srbiju za strane državljane koji su boravili u Italiji i Islamskoj Republici Iran.

Međunarodni putni saobraćaj se preusmerava na glavne granične prelaze i biće privremeno zatvorena 44 manja i povremena granična prelaza.

Kada je reč o uslužnim objektima koji se nalaze na tranzitnoj ruti kroz Srbiju i auto-putevima, doneta je odluka da njihovi zaposleni moraju da budu obezbeđeni zaštitnim sredstvima zbog dolaženja u dodir sa tranzitnim putnicima.

Odložiti putovanja

Vlada Srbije poziva građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, a planiraju dolazak u zemlju za predstojeće uskršnje praznike, da putovanje odlože.

Takođe, apeluje se na građane da prilikom organizacije privatnih događaja kao što su svadbe, krštenja, i slične manifestacije sa većim brojem ljudi, da ti događaji budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove.

Građani koji imaju simptome koje izaziva korona virus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice, već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Važni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa koronavirusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Vojvodine, Novi Sad, 064 802 8894 i 064 802 8895

Oceni vest:
10
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosađanka

  pre 314 dana i 12 sati

  Imaju li pravila za gradski prevoz??? Pitam po 25 put, a niko ništa. Ako postoji mesto gde se prenose bolesti to je to.

  Oceni komentar:
  0
  18
 • Danijela Injac

  pre 314 dana i 17 minuta

  A šta je sa fabrikama u Novom Sadu gde rade po 3000 zaposlenih.Dali će se zatvoriti na određeno vreme? Među njima ima dosta zaposlenih koji nemaju kući ni uslove za ličnu higijenu

  Oceni komentar:
  1
  7