Ovo su osnovna pravila bontona vezana za novac

Ovo su osnovna pravila bontona vezana za novac

Većina bi se složila da je nepristojno pitati druge ljude kolika im je plata. Ako je vama neko postavio to pitanje, a u tom trenutku niste baš bili zadovoljni nivoom vaše zarade, jasna vam je problematičnost takve situacije. Ponekad pak nismo ni svesni da naše ponašanje vezano za novac stavlja druge ljude u neprijatan položaj.

Dobra vest je da postoje neka pravila bontona koja se tiču novca koja vam mogu pomoći da više ne pravite ovakve greške. Predstavićemo vam 5 takvih pravila.

1. Uzmite u obzir finansijsku situaciju vašeg prijatelja pre nego što predložite odlazak na neko mesto koje se plaća

Ako vaš prijatelj, na primer, nije baš pri parama ili štedi za odlazak na odmor, nemojte da insistirate da idete u skupi restoran. Jednostavno pravilo koga uvek treba da se držite kada ste u društvu jeste da nikada ne treba da planirate aktivnosti u kojima neki članovi neće moći da učestvuju zbog nedostatka finansijskih sredstava.

2. Nikada nemojte da se žalite na visinu svoje plate kada ste u društvu osoba koje zarađuju još manje

Ovo je greška koja se često pravi. Ponekad smo toliko opterećeni svojim problemima da zaboravimo da i drugim ljudima nije lako. Svesni smo da nije dobar osećaj kada niste uštedeli dovoljno novca da kupite novi iPhone o kojem ste sanjali mesecima, ali ako osoba s kojom komunicirate jedva spaja kraj s krajem, pričanje o takvim stvarima je u najmanju ruku neumesno.

3. Ne pitajte ljude koliko su platili nešto

Usađeno nam je da ne treba da pitamo ljude koliku imaju platu, ali i pored toga se ne ustručavamo da se informišemo o ceni poslednjeg komada odeće ili nekog drugog predmeta koji su kupili. Mada neki ljudi vole da se razmeću pričama o svom trošenju, većina takve informacije čuva za sebe. S druge strane, nije neobičajeno da osobe koje postavljaju takva pitanja postanu ljubomorne na svoje imućnije prijatelje što svakako nije dobro za njihov odnos.

4. Uvek vraćajte svoje dugove na vreme

Ako kojim slučajem dođete u situaciju da morate da zamolite vašeg dobrog prijatelja ili rođaka za malu pozajmicu i oni pristanu da vam posude novac, ne igrajte se sa ukazanim poverenjem i učinite sve da im vratite dug na vreme. Ako pak oni odbiju da vam pozajme novac, nemojte se ljutiti; niko nije dužan da bude vaš sponzor.

5. Ne komentarišite tuđe odluke vezane za trošenje novca

Nepristojno je diskutovati o trošenju drugih ljudi. Takođe ako zovete prijatelja da ide na odmor sa vama, a on vas odbije, nemojte nikada da kažete nešto u stilu: „Ali ti imaš veću platu od mene!“. Takva replika sigurno neće promeniti njegovo mišljenje, a i vi nikada ne možete biti sigurni u kakvoj je stvarnoj finansijskoj situaciji. Na kraju, i ne tiče vas se.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan