Ovo su privatne klinike na kojima ćemo moći da se lečimo besplatno

Ovo su privatne klinike na kojima ćemo moći da se lečimo besplatno

Hiperbarična komora, operacija katarakte, hemodijaliza i vantelesna oplodnja, jedine su zdravstvene usluge koje možete da potražite i kod privatnika, a da to ne morate da platite.

Za to vam je međutim, potrebno, pored zdravstvene knjižice, i potpis tri lekara specijalite ili saglasnost lekarske komosije RFZO, bez kojeg odlazak kod privatnika ništa ne vredi. Republički fond za zdravstveno osiguranje sklopio je ugovor samo sa određenim privatnim ustanovama, tako da pacijenti ne mogu da biraju u koju će ustanovu otići.

Hiperbarična komora

Pored četiri državne ustanove koje imaju hiperbaričnu komoru, RFZO je sklopio ugovore sa još dve privatne - Specijalna bolnica za hiperbaričnu medicinu u Beogradu i Vrnjačkoj Banji. Lečenje kiseonikom omogućava oporavak od ciroze jetre, otvorenih rana, gangrene, angine pektoris, problema sa cirkulacijom, ali RFZO plaća kod akutnog trovanja sumporom, sepse, gasne embolije, gangrene, opekotina drugog i trećeg stepena, kod postojanje stenotičnih promena u velikim arterijama, nezarastujućih rana, kraš sidroma i kod komproitovanih transplanta.

Samo uz stručno mišljenje tri lekara specijaliste u RFZO će vam odobriti da o trošku osiguranja idete na tretman hiperbarične komore.

Operacija katarakte

S obzirom na to da je lista čekanja za operacije katarakte najduža u Srbiji i da pacijenti na intervencije čekaju od jedne do pet godina u zavisnosti od ustanove, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje “Batut” su predložili da RFZO sklopi ugovor sa 10 privatnih oftamoloških klinika u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

Po tom ugovoru u privatnim klinikama može da se operiše 3.080 pacijenata. Na operacije kod privatnika, međutim, pacijenti sami ne mogu da se prijave, već je potrebno prvo da prođu anketu u Fondu, gde treba da se izjasne gde bi se operisali.

Nakon izjašnjavanja Fond formira evidencione liste koje se šalju privatnim klinikama, koje određuju datum prijema pacijenta na operaciju. Ukoliko neko izabere da se leči kod privatnika, mora računati na dodatni trošak.

Naime, ukoliko se radi ultrazvuk sadržaja orbite, pacijenti plaćaju participaciju od 50 dinara, a ukolko se radi operacija katarakte uz ugradnju intraokularnih sočiva, privatna ustanova naplaćuje participaciju od 20 odsto od nabavne vrednosti implanta. Najviše što paicjenti mogu da plate je 2.503 dinara.

Privatne očne klinike 

Beograd
Specijalna bolnica za mikrohirurgiju oka „ZENIT“
Specijalna bolnica iz oftalmologije „Profesional“ dr Suvajac
Specijalna bolnica za oftalmologiju "Miloš klinika"
Specijalna bolnica za oftalmologiju "Oculus"
Specijalna oftalmološka bolnica "Stankov oftalmologija"
ZU Opšta bolnica Medicinski sistem Beograd "MSB"

Novi Sad
Očni centar Vidar-Orasis Swiss
Specijalna oftalmološka bolnica „Eliksir

Niš
Specijalna bolnica za oftalmologiju "KLINIKA MAJA"

Zrenjanin
Zdravstvena ustanova Opšta bolnica „Sveti Jovan"

Hemodijaliza

Ukoliko nema mesta u državnim ustanovama za dijalizu, samo u tom slučaju paicjentu je dozvoljeno da ovu uslugu dobije u privatno centru.

Fond je sklopio ugovor sa dva privatna dijalizna centra - Fresenius Medical Care i Medicon specijalna bolnica za hemodijalizu koji imaju svoje ogranke u Beogradu i Novom Sadu. Ovi ugovori postoje još od 2006. godine, ali se na godišnjem nivou obnavljaju. Ove godine dijaliza kod privatnika moguća je za 190 bolesnika iz Beograda i 120 iz Novog Sada.

Vantelesna oplodnja

Već godinama unazad postoje ugovori sa privatnim ginekološkim klinikama radi obavljanja vantelesne oplodnje, jer u državnim nema dovoljno kapaciteta. Bilo je perioda kada privatnici nisu bili uključeni, ali su se tada na državnim klinikama pravile dugačke liste čekanja, što je mnogim parovima pravio dodatan problem, jer država ženama plaća VTO do 40 godine starosti.

Sada je RFZO omogućio da vantelesna može da se radi u još 11 privatnih klinika u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Leskovcu. Privatnici zajedno mogu da obave 3.050 usluga, u šta je uključen i treći pokušaj o trošku države. Parovi mogu da biraju u kojoj će ustanovi raditi oplodnju i to oni koji su već iscrpeli druge mogućnosti lečenja neplodnosti, žene koje imaju neplodnost i pored odgovarajućeg lečenja, žene koje nisu rađale i muškarac koji nemaju dece.

Privatne ginekološke klinike

Beograd
Specijalna ginekološka bolnica “Kovačević 2772”,
Opšta bolnica “Analife”,
Specijalna bolnica za ginekologiju sa porodilištem “Jevremova”,
Specijalna ginekološka bolnica “Beograd”,
Specijalna ginekološka bolnica „Ivanović“

Novi Sad
Specijalna ginekološka bolnica „Genesis“,
Specijalna ginekološka bolnica „GINS“ Novi Sad,
Zdravstvena ustanova specijalna bolnica za ginekologiju „Perinatal“,
Specijalna ginekoloska bolnica „Ferona“

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan