Ovo su signali da vam je oslabljen imunološki sistem

Ovo su signali da vam je oslabljen imunološki sistem

Oslabljeni imunitet ne samo da nas čini ranjivijima za respiratorne bolesti poput Kovid-19, nego dovodi do brojnih zdravstvenih problema i bolesti.

Da biste prepoznali oslabljen imunološki sistem obratite pažnju na signale koje vam telo šalje.

Česte prehlade

Sasvim je normalno da se prehladite jednom ili dva puta godišnje. Međutim, česte prehlade očigledno su znak toga da nam je imunitet oslabio. Dugotrajna primena antibiotika dva puta godišnje takođe može da znači da naše telo možda nije "spremno" za borbu protiv mikroba kojima je izloženo.

Kožne infekcije

Kod opekotina, posekotina i modrica naše telo reaguje tako što "šalje" bogate hranjive materije kako bi se obnovila oštećena koža. Taj postupak ozdravljenja kože zavisi od zdravih imunoloških ćelija. Mali, bolni čirevi u ustima, kao i druge kožne infekcije, mogli bi da budu znaci oslabljenog imunološkog sistema.

Nadutost i zatvor

Naš probavni sistem predstavlja gotovo 70 odsto celokupnog imunološkog sistema. Uz to, korisne bakterije i mikroorganizmi (flora) koji "žive" tamo štite naša creva od infekcija i poboljšavaju imunitet. Poremećaji crevne flore mogu da povećaju rizik od zaraze virusima ili uzrokuju hroničnu upalu. Sve više naučnih istraživanja pokazuje koliko su zdrava creva važna i svakim danom učimo sve više o vezi imuniteta i crevne flore. Nadutost ili zatvor mogu da budu znakovi da nam je imunitet oslabio.

Hroničan umor

Ako se i dalje osećate umorno iako ste se naspavali, možda postoji problem s vašim imunitetom. Postoji mnogo posledica hroničnog umora: bolovi u zglobovima, mučnina, smanjeni apetit… Sve to može da znači da nam je oslabio imunitet.

Izvor: informer.rs

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan