Ovo su uslovi za ulazak u Hrvatsku koji će važiti i na leto

Ovo su uslovi za ulazak u Hrvatsku koji će važiti i na leto

Hrvatska je otvorena za turiste koji imaju negativan PCR test ne stariji od 48 časova, antigenski test koji je na listi odobrenih u EU, potvrdu da su u poslednja tri meseca preboleli korona virus ili da je prošlo 14 dana od vakcinisanja drugom dozom vakcine.

Ova pravila važiće i tokom letnje sezone, rečeno je u Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske.

Ovo Ministarstvo je zatražilo da turistički radnici budu vakcinisani prioritetno u maju, dolaskom svih novih vakcina, kako bi se turisti osećali što sigurnije, rečeno je u ovom ministarstvu.

Prema anketi koju je Ministarstvo sprovelo, 70 odsto turističkih radnika želi da bude vakcinisano, a radi se i na tome da se osiguraju mobilni timovi za vakcinisanje turista.

Bitno je da je Hrvatska bude otvorena za turiste, da nam mogu da uđu oni koji su zdravi i da potom mogu da sigurno borave u smeštajnim objektima, kao i da im omogućimo da znaju gde mogu da se testiraju za povratak na destinaciju. Bitno je i da su naši turistički radnici vakcinisani – naveli su u saopštenju.

Portal navodi da je 6.500 objekata privatnog smeštaja već zatražilo oznaku o bezbednom boravku (Safe stay in Croatia), a ministar turizma i sporta Nikolina Brnjac i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić nedavno su predstavili ovaj projekat, veb platformu putem koje svi zainteresovani mogu da nađu informacije o čemu je reč, da preuzmu bezbednosne oznake i da ostave svoje utiske.

Da bi dobili tu oznaku, moraju da ispunjavaju kriterijume, među kojima je i onaj da se od privatnih iznajmljivača traži da gostima daju sigurnosni komplet koji se sastoji od rukavica, maske i dezinfekcionog sredstva. Ministarstvo turizma propisuje da taj komplet može biti naplaćen, ali ne mora.

Inspektori će, navode u Ministarstvu, izlaziti na teren i po primljenim prijavama, a odlaziće i u nenajavljeni nadzor.

Oceni vest:
6
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Komsika

  pre 670 dana i 3 sata

  Super, jos samo da krenu polasci sa autobuske stanice ka Hrvatskoj

  Oceni komentar:
  0
  3